Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Když mluví zlato, mlčí svět


28.11.2018

Od roku 2008, kdy celý globalizovaný finanční systém stál na okraji propasti, uplynulo 10 let. Byl „zachráněn“ za cenu nesplatitelných státních dluhů, které nemají v moderních dějinách obdoby. Média věnovala tomuto tématu poměrně široký prostor. Při četbě se člověk nemohl ubránit otázce, jak mohl odstup pouhých 10 let způsobit u většiny komentátorů ztrátu paměti i smyslu pro rozlišení příčiny a následku.

A tak jsme mohli číst, že příčinou krize byl krach „Lehmanů“ i dalších investičních bank. Že by příčina tohoto krachu mohla ležet na časové ose daleko před touto vrcholovou událostí, tedy že krach by mohl být důsledkem předchozí finanční politiky postavené na dluzích a emisi nekrytých peněz centrálními bankami, nepřipustil téměř ani jeden komentátor.

Fakta a solidní analýzy příčin byly raději nahrazeny politicky korektním vyprávěním, které se čte s klidnější „tepovkou“ a hlavně více odpovídá světonázoru vlivných politiků a bankéřů. U příležitosti tohoto „jubilea“ byla znovu oslavována role centrálních bank, které opět odvrátily to nejhorší.

A tak je poslední krize, stejně jako ty předchozí, ex post zčásti líčena jako „přírodní katastrofa“, nehoda systému, tedy něco objektivního, na co člověk nemá vliv. Nebo jako selhání tržního kapitalismu. Sílí však hlasy těch, kteří jsou přesvědčeni, že příčinou krizí jsou dluhy a emise bezcenných peněz. Důsledkem jsou spekulativní bubliny, jejichž splasknutí vede ke ztrátám materiálním i morálním.

Slovo krize je jen jiným výrazem pro morální bídu.“ (Tomáš Baťa)

Co se za posledních 10 let změnilo?

Bohužel nic. Plnou parou pokračujeme v nastoupené cestě, která vedla ke krizi. „Zachránci systému“ udržují status quo. Zdvojnásobili globální zadlužení oproti roku 2008 a jen v USA vytvořili za 10 let tolik dluhů jako za předchozích 80 let dohromady. Z 10 biliónů USD na 20 a jinde po celé zeměkouli to není lepší. Proti astronomickým dluhům ve skutečnosti stojí neadekvátně slabý ekonomický růst. Ceny aktiv na trzích jsou nafouknuty do bublin. V cenách kulminují téměř veškerá aktiva od akcií, přes dluhopisy k bytům a nemovitostem a dále k uměleckým a sběratelským předmětům. Experti hovoří o tzv. „Everything buble“(bublině všeho).

Akcie dolů, vzácné kovy nahoru

Americké akcie, které se až do minulého týdne ještě držely, dostaly další ránu. Právě technologické akcie, které byly tahouny vzestupného trendu (tzv. Big Tech), obrací svůj směr. Index NASDAQ 100 ztratil od 1. října 14% a Dow Jones téměř 10%. Dlouho ignorované zvyšování úrokových sazeb v USA začíná působit. Německý DAX už horní obratovou formaci potvrdil a už se nachází v sestupném trendu (od ledna -15%), stejně jako evropský Eurostoxx 50 (od ledna -14%).

Pravděpodobnost, že se investoři na akciových a možná i dalších trzích budou muset „teple obléci“, se zvyšuje. Průměrná doba recese na akciových trzích trvá mezi 18 až 24 měsíci. Mnohé nasvědčuje tomu, že rok 2019 pravděpodobně nepřinese investorům plošně na akciových trzích příliš radosti.

Zdroj: EKKA-Gold/Guidants

Index technologických akcií NASDAQ 100. Za 10 let nárůst +650%. Počátek roku 2017 přinesl akceleraci trendu (černá šipka) a opuštění trendového kanálu. Jedná se „jen“ o korekturu nebo obrat trendu (situace v červené elipse)? Propad o dalších 1000 bodů by znamenal „pouze“ návrat do dlouhodobého trendového kanálu.

Zlato a vzácné kovy mají nejhorší za sebou

Naproti tomu zlato a stříbro téměř jako jediné neprošly „inflací cen“ jako výše uvedená aktiva. Naopak. Od roku 2011 do roku 2016 zlato i stříbro prošlo cyklickou korekturou, která byla ukončena na konci roku 2016. Od té doby zlato posílilo z minim u 1050 USD na současných 1220/1230 USD za unci. Navzdory tomuto faktu však stále ještě v médiích dominují skeptické komentáře na adresu zlata a vzácných kovů.

A to je dobře. Zlato totiž pracuje usilovně na vytváření cenové dna. Na cestě vzhůru ho čekají dvě důležité bariéry. První kolem 1240 USD. Jejím překonáním si vytvoří nadějnou pozici k posunu na 1360 USD. A právě zde leží rozhodující „frontová linie“. Na ní se rozhodne. Úspěšný průlom vynese zlato (a ruku v ruce i stříbro) do trendu vedoucímu zpět k hodnotám historických maxim. Je doloženo, že většina investorů si povšimne trendu až za jeho polovinou. A největší masa naskakuje „na rozjetý vlak“ až před vrcholem trendu, kdy maximální pozornost médií žene poslední váhavce do investice.

Graf: Zlato 2014-2018 v USD

 

Zdroj: EKKA-Gold/Guidants

Zlato (aktuálně 1227 USD/unci) pracuje na obratu trendu, poté co v závěru roku 2016 dosáhlo minima u 1050 USD (spodní zlom zelené šipky). Na cestě k dlouhodobému vzestupnému trendu stojí dvě překážky. První u 1240 USD (kratší červená přerušovaná linie) a pak rozhodující „frontová linie“ u 1366 USD (horní přerušovaná červená linie). 

Když mluví zlato, mlčí svět

Bez ohledu na to, zda se naplní líčené scénáře, platí jedno pravidlo, kterým se může každý člověk pojistit proti rizikům ztráty kupní síly papírových a virtuálních peněz. Tímto pravidlem je vytváření různých hromádek pro různé životní scénáře. 5-20% majetku ve fyzickém investičním zlatě dává jistotu a nezávislost na politice. Fyzické zlato je garantem, že člověk nezůstane bez prostředků ani za těch nejčernějších scénářů. I malé množství investičního zlata může v krajních scénářích zafungovat jako rozhodující pojistka.

Finanční historie lidstva je bohužel plná událostí, u kterých lze konstatovat, že když mluví zlato, mlčí svět.

 

Autor: Zdeněk Ďuriš, Finanční analytik Ekka-Gold

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice