Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za říjen 2018


25.11.2018

Ceny průmyslových výrobců v říjnu zrychlily svůj meziroční růst: nyní rostou nejrychleji od ledna roku 2012. Zrychlení meziročního růstu cen průmyslových výrobců bylo taženo naprostou většinou odvětví, významný dopad měl zjevně růst cen ropy. K růstu se vrátily také výrobní ceny v zemědělství a lze předpokládat, že tato tendence bude dále zesilovat jak ve zbytku letošního roku, tak v prvním pololetí 2019.

Výrobní ceny v české ekonomice zrychlují svůj růst: platí to jak o průmyslu, tak o zemědělství. Projevuje se zde vývoj cen komodit na světových trzích, tedy růst cen ropy či základních kovů, letošní horké počasí vede k růstu cen v rostlinné výrobě. Absence posilování koruny, výrazný růst mezd a nadále silná poptávka v tuzemské ekonomice jsou dalšími faktory, jež vedou k rychlejšímu růstu výrobních cen.

Říjnový meziroční růst cen průmyslových výrobců na úrovni 3,9 % je nejsilnější od ledna 2012 a ceny v průmyslu rostou rychleji, než co pro závěrečné čtvrtletí letošního roku předpokládala ČNB. Ceny ropy v listopadu klesly a jejich výrazná proinflační role, zaznamenaná v říjnu, by se tak neměla opakovat, nicméně růst cen průmyslových výrobců se bude asi v průměru zrychlovat i v dalších měsících včetně prvního čtvrtletí nového roku. V případě zemědělství se na cenách v rostlinné výrobě projevuje letošní velmi teplé počasí a jeho nepříznivý dopad na úrodu.

Růst cen v rostlinné výrobě by se měl přelévat také do růstu cen v živočišné výrobě a následně do růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

Z pohledu ČNB je vývoj cen výrobců faktorem hovořícím pro zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice, ve stejném směru hovoří i vývoj koruny. Nicméně: ČNB zvýšila své sazby čtyřikrát v řadě, což spolu se slabšími daty o výkonu HDP podporuje očekávání, že v prosinci zůstanou úroky centrální banky beze změny. Pro takový případ ovšem předpokládám, že se zvýšení úroků ČNB se dočkáme na prvním zasedání bankovní rady v roce 2019, jež připadá na únor.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice