Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Sentiment na rizikových aktivech se prudce zhoršil


23.11.2018

Říjen byl pro akcie jako horská dráha. Výsledková sezóna nepůsobí podpůrně. V Evropě akcie spadly o 5,6 %. Zveřejněné firemní zisky nejsou uspokojivé, jen 43 % společností překonalo očekávání. A to je nejméně za posledních 5 let.

Příležitosti:

  • Poté, kdy turecká centrální banka i přes výrazný odpor prezidenta Erdogana zvýšila základní úrokovou sazbu na 24 % a kdy byl propuštěn americký občan pastor Brunson, došlo na kapitálových trzích k výraznému uklidnění všech tureckých aktiv.
  • Stav americké ekonomiky je všeobecně dobrý. Velmi slušně vypadají i vyhlídky na další měsíce. Hlavním motorem je mimořádně silný trh práce (nezaměstnanost je na nejnižších úrovních za téměř 50 let). Růst mezd přitom stále nezrychluje a pod kontrolou je i inflace. Příznivé zůstávají i konjunkturální indikátory.

 Hrozby:

  • Evropská komise (EK) poprvé v historii zamítla návrh rozpočtu, s nímž přišla jedna ze zemí eurozóny, a vrátila ho k přepracování. Komisi se nelíbí, že italská vláda plánuje mnohonásobně vyšší rozpočtový schodek, než k jakému se zavázala. Podle EK i Mezinárodního měnového fondu je navíc pravděpodobné, že skutečný schodek bude podstatně vyšší. Vláda v rozpočtu totiž počítá s mnohem vyšším růstem ekonomiky, než jaký se dá ve skutečnosti očekávat.
  • Poslední zveřejňovaná data z evropské ekonomiky překvapila vesměs negativně. Nejméně příjemné překvapení připravily indexy nákupních manažerů, které v říjnu skončily pod očekáváním a signalizují další zpomalení růstu. Kromě obav z obchodních válek, problémů s brexitem a italským rozpočtem mohou stát za horšími čísly i komplikace automobilového průmyslu. Kvůli novým přísnějším emisním pravidlům za měsíc září klesl v EU počet registrací nových osobních aut o 23,5 procenta.

Sankce USA proti Íránu nejsou tak přísné, jak se očekávalo. Spojené státy totiž povolily vývoz do osmi států. Všichni hlavní producenti ropy (Saúdská Arábie, USA a Rusko) navíc zvyšují svou produkci, aby zmírnili výpadek íránské ropy. V USA se navíc zvyšují komerční zásoby ropy a na pokles cen ropy tlačí i obavy ze slabší celosvětové poptávky v dalších letech kvůli zpomalení ekonomického růstu.

Jako na “pouti”

Říjen byl pro akcie jako horská dráha. S&P 500 (-7 %) a Dow Jones (-5 %) se prudce propadly kvůli obavám ze zpomalení hospodářského růstu, zvýšení úrokových sazeb Fedu a obchodního napětí. Drahý technologický sektor investoři poslali do 8% ztráty. Sentiment byl ale negativní napříč trhy - až 7 z 11 sektorů vstoupilo do oblasti korekce. V Evropě akcie poklesly o 5,6 %. Zveřejněné firemní zisky jsou neuspokojivé, když jen 43 % společností překonalo očekávání analytiků, což je nejméně za posledních 5 let. Střední a východní Evropa byla také pod tlakem (-4,5 %), nejhůře na tom bylo Polsko (-5,8 %). Investice směřovaly k stabilnějším defenzivnějším sektorům.

V sousedním Německu díky slabším datům z ekonomiky, trvající politické nejistotě a výprodeji na akciových trzích vzrostly ceny dluhopisů. Smíšený byl vývoj ve středoevropském regionu, ceny korunových vládních dluhopisů také mírně stouply. Vliv tu měla opět ČNB, jež sice zvýšila sazby i začátkem listopadu (repo sazbu na úroveň 1,75 %), nicméně její nová prognóza navazuje na vyznění zářijové tiskové konference. Další růst úroků by totiž neměl být nijak markantní, v prosinci se zřejmě sazby nezmění. V roce 2019 ČNB možná vystačí s jediným zvýšením sazeb, ale jen za předpokladu, že se koruna vrátí k posilování.

 

Autor: Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice