Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za říjen 2016


06.12.2016

Dynamika růstu maloobchodních tržeb začíná ztrácet na intenzitě. Patrné je to zejména v motoristickém segmentu, kde se promítá vysoká srovnávací základna.

Maloobchodní tržby rostly v říjnu méně, než se čekalo a do jisté míry se tak opakuje situace pozorovaná již v září s tím rozdílem, že tentokrát za očekáváním zaostaly prodeje potravin. V meziměsíčním poklesu pokračovaly tržby za prodeje a opravy motorových vozidel: zde se začíná potvrzovat názor, že předchozí dlouhá série růstu těchto prodejů nemůže pokračovat věčně.

Podíváme-li se na situaci v české ekonomice, jež je charakterizována velmi nízkou nezaměstnaností a zrychlujícím se růstem nominálních mezd, tak jsou karty rozdány ve směru růstu spotřeby domácností, jež by měla zůstat hlavním tahounem růstu HDP jako celku. Vysoká srovnávací základna nicméně vede ke zpomalení tempa růstu maloobchodních tržeb a v některých segmentech dokonce k jejich poklesu. 

Maloobchodní tržby vykázaly druhý měsíc v řadě slabší růst, než se čekalo. V případě října je na vině meziroční pokles tržeb za prodej potravinářského zboží, zatímco u nepotravinářského zboží byl růst tržeb velmi solidní. V rámci celkového výsledku si opět zaslouží zvláštní zmínku prodeje skrze internet a zásilkové služby, jež v říjnu vzrostly meziročně o 23,4 % a od počátku roku celkově o 21,6 %. U těchto prodejů se snoubí jak pohodlnost výběru a nákupu, tak obvykle výhoda nižší ceny, i tak ale raketový růst prodejů přes internet a zásilkové služby nepostačuje k tomu, aby vykompenzoval zpomalení tempa růstu tržeb v kamenných prodejnách či tržnicích. 

Do jisté míry překvapivý je pak v případě října pokles tržeb za prodeje a opravy motorových vozidel, nicméně vývoj tržeb v tomto segmentu celkově odpovídá předpokladu, že po více než dvouapůlročním solidním růstu prodejů musí určité zpomalení dříve či později přijít. 

Celkově vzato: na základě říjnových výsledků bych nečinil nějaké zásadní negativní závěry o tuzemské spotřebě, neboť vývoj na trhu práce zůstává pro domácnosti a jejich spotřebu příznivý, z čehož bude i nadále těžit také maloobchodní sektor. Nicméně, meziroční srovnání růstu bude přece jen narážet na vysokou srovnávací základnu a na kupní síle domácností se začne projevovat i postupně se zvyšující inflace. I tak ale lze zopakovat, že spotřeba domácností by měla dále růst i v roce 2017 a zůstane tak zásadním tahounem růstu české ekonomiky jako celku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice