Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za září 2018


07.11.2018

V září se propadly prodeje automobilů: vliv zřejmě mělo zavedení nových emisních norem a tento faktor může na automobilovou výrobu a prodeje působit i v dalších měsících. Slabší než se čekalo byl ovšem i růst maloobchodních tržeb po vyloučení segmentu motorových vozidel.

Letošní září sice mělo o jeden pracovní den méně než stejný měsíc loňského roku, s tím se ale samozřejmě počítalo. I tak je ale vykázaný meziroční růst maloobchodních tržeb na úrovni 1,4 % zhruba dvakrát slabší, než se čekalo (trh počítal s růstem 3,0 %). Celkově tak letošní září vykázalo slabší růst maloobchodních tržeb, než se předpokládalo: v případě automobilů se s negativním dopadem nových emisních norem dalo počítat, zpomalení je patrné ale v maloobchodě bez motoristického segmentu.

Tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu vykázaly za celé 3. čtvrtletí meziroční růst 3,7 %, což je nejslabší čtvrtletní růst od 3. kvartálu roku 2014. 

Je otázkou, nakolik jde spíše o výkyv, jenž bude kompenzován silnějším růstem tržeb v závěru letošního roku, což je scénář, pro který hovoří silný růst mezd a celkově příznivá příjmová situace domácností.

Je ale také možné, že na straně domácností pokračuje růst míry úspor, k němuž po delší době došlo v letošním 2. čtvrtletí, a pokud se tato domněnka potvrdí, tak by zpomalení tempa růstu maloobchodních tržeb mohlo mít dlouhodobější charakter. Dost možné také je, že v samotném září zaúřadovalo i teplé počasí, jež se mohlo negativně projevit na prodejích oděvů a obuvi, kde tržby meziročně klesly.

Každopádně lze konstatovat, že data o maloobchodních tržbách představují určité zklamání a toto konstatování platí nejen pro údaje za letošní září, ale i za celé 3. čtvrtletí. I nadále platí konstatování, že situace na trhu práce hovoří pro silný růst spotřeby domácností a právě spotřeba by měla být i nadále jedním z klíčových tahounů růstu české ekonomiky jako celku.

Nicméně, výkon maloobchodních tržeb za letošní 3. čtvrtletí naznačuje, že do dalších měsíců budou tato data očekávána s vyšší nejistotou, neboť je zřejmé, že dovedou překvapit na obou stranách, tedy nejen na té pozitivní.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice