Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rozhodnutí bankovní rady z 1. listopadu 2018


05.11.2018

Bankovní rada ČNB na svém listopadovém zasedání zvýšila úrokové sazby počtvrté v řadě a celkově popáté v letošním roce. Ve stávajícím hospodářském cyklu jde o ojedinělou sérii zvyšování úroků centrálních bank nejen v rozvinutých ekonomikách, ale i obecně. Dnešní krok ČNB ale není pro trh nijak překvapivý: pro zvýšení úroků hovoří slabší koruna a také vyšší jádrová inflace, pozorovaná ve třetím čtvrtletí.

ČNB na svém listopadovém zasedání opět zvýšila své úrokové sazby, opět o čtvrt procentního bodu, a repo sazba se tak dostala na úroveň 1,75 %. Tento krok byl všeobecně očekáván, a to jak vzhledem ke zprávám z české ekonomiky, tak vzhledem k výrokům jednotlivých členů bankovní rady. Silný růst mezd, vyšší než očekávaná jádrová inflace a zároveň slabší koruna jsou faktory, jež jistě sehrály v úvahách bankovní rady významnou roli.

Pravděpodobně šlo o poslední zvýšení sazeb v letošním roce a v prosinci tak úroky mohou zůstat beze změny, důležité ale bude, jaký vývoj nastíní samotná ČNB.

Finanční trhy nyní budou s pozorní sledovat tiskovou konferenci bankovní rady, kde bude představena i čerstvá prognóza z dílny ČNB, mapující vývoj inflace, HDP, a též kurzu koruny a úrokových sazeb. Otázkou také bude, nakolik se bankovní rada s novou prognózou z dílny ČNB ztotožní: prognóza totiž nemůže plně reflektovat prudké výkyvy na finančních trzích a slabší data z ekonomiky eurozóny, jichž jsme byli svědky v několik posledních týdnech.

Nová prognóza ČNB by měla být ve znamení slabšího růstu české ekonomiky a pozvolnějšího posilování koruny. Úrokové sazby by tak měly dále směřovat nahoru, je ale otázkou, jak rychle.

Předchozí prognóza ČNB z počátku letošního srpna počítala s tím, že repo sazba ukončí letošní rok na úrovni 1,75 % (a tam se nyní skutečně dostala), pro rok 2019 ovšem pracovala s mírnými výkyvy repo sazby na obě strany s tím, že tato hlavní úroková sazba ukončí rok 2019 opět na úrovni 1,75 %.

Nová prognóza, kterou ČNB zveřejní dnes odpoledne, bude zřejmě pracovat se slabším kurzem koruny: v porovnání se srpnovou prognózou bude odhad kurzu z principu slabší přinejmenším pro závěrečné čtvrtletí letošního roku. Výše naopak půjde očekávaná úroveň úrokových sazeb: pro rok 2019 může prognóza ČNB vykreslit zhruba dvojí zvýšení úroků, otázkou ale je, jak se zde promítne očekávaný výkon české ekonomiky. Srpnová prognóza ČNB pro letošní rok počítala s růstem HDP na úrovni 3,2 %, pro rok 2019 pak viděla zrychlení tempa růstu české ekonomiky na 3,4 % a čerstvá prognóza hospodářského růstu pro oba tyto roky bude velmi pravděpodobně přepsána směrem dolů.

Rok 2019 bude zřejmě obdobím zvýšené nejistoty: pro ekonomiku i pro měnovou politiku.

Je otázkou, jak se slabší růst české ekonomiky promítne do prognózy inflace a do očekávání vývoje kurzu české měny a v konečném kontextu do následného vývoje úroků ČNB. Je dosti pravděpodobné, že představa o vývoji úroků ČNB bude samotnou bankovní radou v průběhu roku 2019 dále upravována, zejména pokud by došlo k výraznějšímu ochlazení globálního hospodářského růstu. Důležitý bude také další vývoj domácí poptávky v české ekonomice a její průsak do cenových tlaků. Představu o vývoji úrokových sazeb v roce 2019 tak bude muset průběžně upravovat zřejmě jak finanční trh, tak samotná ČNB, neboť stávající situace je na globální úrovni poznamenána řadou nejistot a rizik, jež se mohou přenést i do české ekonomiky.

 

Autora: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice