Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Globální akciové trhy postihla negativní nálada


01.11.2018

Globální akciové trhy mají za sebou dosti pochmurné období, když od začátku října nejširší globální akciový index MSCI All Country World ztratil 9 procent a od začátku roku je už v 7procentním mínusu. Za tímto akciovým poklesem stojí několik důvodů. Zaprvé je to mírně zpomalující dynamika světové ekonomiky, která je patrná již od počátku letošního roku a odráží se ve vývoji globálního indexu nákupních manažerů PMI, který dosáhl vrcholu na konci loňského roku a od počátku letošního roku setrvale klesá. Z klíčových ekonomik se nadstandardně daří pouze Spojeným státům, v ostatních velkých ekonomikách jsme nicméně svědky mírného ochlazování ekonomického růstu. Patrné je to zejména v Číně, kde tempo růstu HDP ve třetím kvartálu zpomalilo na 6,5 procenta, což je nejslabší dynamika od globální finanční krize. Přitom Čína přispívá k růstu světového HDP bezprecedentní jednou třetinou.

Celkové mírné zpomalování růstu světové ekonomiky reflektoval ve svých prognózách také Mezinárodní měnový fond, jenž v září snížil odhad tempa růstu světové ekonomiky na letošní i příští rok o 0,2 procentního bodu na 3,7 procenta pro letošní i příští rok. Žádná tragédie to tedy zatím rozhodně není, nicméně vrchol aktuálního globálního hospodářského cyklu máme určitě za sebou.

Druhým důvodem akciových poklesů je politika americké centrální banky, když Fed poměrně vytrvale zvyšuje úrokové sazby, a navíc průběžně snižuje objem své rozvahy, nabobtnané politikou kvantitativního uvolňování v (po)krizových letech. Důsledkem je silnější dolar vůči prakticky všem měnám a obecně zpřísňování měnových podmínek amerického dolaru. Slabší dostupnost dolarového financování na globálních trzích je dána také vlivem rekordní nabídky amerických vládních dluhopisů v důsledku rekordní rozpočtového schodku. Náročnější dolarové podmínky se projevily zejména u vládních i korporátních emitentů z rozvíjejících se trhů.

Třetím důvodem je pokračující a eskalující obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou. Podle odhadů ekonomů by zatím tyto třenice nad růst globálního HDP neměly mít zásadní dopad, je zde ovšem samozřejmě riziko, že negativní trend se bude dále prohlubovat a dynamika mezinárodního obchodu výrazněji oslabí. Zásadní je, že již nyní mnohé významné korporace ze Spojených států i Číny cítí tlak zvyšujících se nákladů kvůli nově zavedeným clům. Aktuálně probíhající výsledková sezóna za třetí čtvrtletí to již silně odráží. Investoři se tak obávají, že především americké burzovně obchodované korporace v příštím roce zaznamenají mnohem slabší růstovou dynamiku zisků oproti rekordnímu růstu z letošního roku, jenž byl podpořen americkou daňovou reformou, resp. daňovými škrty.

Když navíc vezmeme v potaz další negativní faktory lokálního rázu jako Brexit, italský rozpočet či turecká měnová krize, nelze se divit, že globální akciové trhy neprožívají zrovna nejpovedenější období. Domnívám se, že pozitivním scénářem pro zbytek roku bude, když se index MSCI All Country World dostane z aktuálního 7procentního minusu alespoň na nulu. Velké pozitivní stimuly mimo atraktivnější valuace nicméně prozatím chybí. Uvidíme, jestli se právě probíhající výsledkové sezóně za třetí čtvrtletí podaří obrat negativního trendu nastartovat.

 

Autor: Michal Stupavský, hlavní analytik Conseq Invesment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice