Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI průzkum v eurozóně za říjen 2018


29.10.2018

Průzkum PMI signalizuje pro ekonomiku eurozóny slabší vstup do závěrečného čtvrtletí letošního roku, jak co se týče růstu aktivity v průmyslu, tak i ve službách. Kompozitní PMI indikátor pro ekonomiku eurozóny se v říjnu dostal na nejslabší úroveň od září roku 2016: i nadále sice naznačuje, že ekonomika eurozóny roste, tempo růstu se ale zpomaluje.

Varovné jsou signály přicházející se zpracovatelského průmyslu v eurozóně: ten za letošní říjen hlásí pokles nových objednávek, včetně exportních. Zpomalení růstu nových objednávek hlásí ale v rámci eurozóny také sektor služeb.

Pesimismus, co se týče nových zakázek ve zpracovatelském průmyslu, hlásí též průzkumy za Německo a Francii, nepříznivý vývoj je v tomto ohledu patrný zejména v automobilkách. Jde o varovný signál i pro zpracovatelský průmysl ve středoevropském regionu včetně českého průmyslu, jenž je s německými výrobci úzce provázán.

Obávám se, že zpomalení růstu průmyslové aktivity v eurozóně a zejména pak v Německu dříve či později dopadne i na výkon průmyslu v našem regionu. Vzhledem k provázanosti středoevropské průmyslové výroby s Německem a dalšími ekonomikami eurozóny se dopadům tamního zpomalení nelze vyhnout. V tomto ohledu je skutečně zajímavé, že dnes zveřejněný konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu ukazuje, že průmysloví výrobci v české ekonomice si i v říjnu udrželi velmi slušný optimismus, respektive že se důvěra v tomto odvětví české ekonomiky dokonce mírně zvýšila.

Předpokládám, že v dalších měsících se podnikatelská důvěra v české ekonomice bude spíše pozvolna zhoršovat, právě pod vlivem vnějších faktorů. Obdobný vývoj pak lze čekat i v případě zpracovatelského průmyslu v Polsku či Maďarsku.

Celkově průzkum PMI indikuje, že mezikvartální růst HDP eurozóny na počátku závěrečného čtvrtletí letošního roku zpomalil na 0,3 %, když pro letošní třetí čtvrtletí průzkum PMI indikuje růst HDP v mezičtvrtletním vyjádření tempem 0,5 %.

Za celý rok 2018 lze očekávat zpomalení tempa růstu HDP eurozóny do oblasti 2 %, což by bylo v souladu s nedávnou zveřejněnou prognózou ECB. V roce 2019 pak velmi pravděpodobně dojde k dalšímu zpomalení růstu HDP eurozóny: náš předpoklad pro rok 2019 činí 1,7 %.

Pro připomenutí: v roce 2017 byl v eurozóně jako celku vykázán růst HDP na úrovni 2,5 % a zdá se zřejmé, že šlo o pomyslný vrchol vlny hospodářského růstu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice