Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za říjen 2018


29.10.2018

Optimismus v tuzemské ekonomice zůstává i nadále velmi vysoko, a to navzdory smíšeným zprávám, jež přicházejí z vnějšího prostředí.

Mírně se zvýšila důvěra v průmyslu včetně hodnocení celkové poptávky, což je úspěch, vezmeme-li úvahy smíšené zprávy z vývoje průmyslu v eurozóně včetně Německa. Zlepšila se také důvěra ve stavebnictví, výhled do dalších měsíců ale vyznívá méně optimisticky. Celkově ale podnikatelská důvěra zůstala v říjnu beze změny, neboť vyšší důvěra v průmyslu a stavebnictví byla vykompenzována poklesem důvěry v obchodu a službách. Zlepšila se důvěra mezi spotřebiteli, a to díky nižším obavám ze zhoršení celkové ekonomické situace. Silný růst mezd a celková situace na trhu práce by měly mezi spotřebiteli spolehlivě udržet optimismus i ve zbytku letošního roku, což by mělo být patrné i na růstu spotřeby domácností.

Je otázkou, nakolik je vysoká úroveň důvěry v české ekonomice udržitelná v situaci, kdy na globální ekonomickou aktivitu a obchod dopadá protekcionismus a politické nejistoty. Již v závěru letošního roku anebo nejpozději v roce 2019 bych očekával tendenci k pozvolnému snižování celkové důvěry v tuzemskou ekonomiku, a to skrze slabší důvěru mezi podnikateli.

Růst protekcionismu v globálním obchodě a zpomalující se růst průmyslových objednávek v eurozóně se dříve či později projeví i v tuzemském průmyslu. Česká ekonomika má za sebou dlouhé období růstu, tempo tohoto růstu se ale v průběhu letošního roku začalo zpomalovat.

Vlna optimismu je v tuzemské ekonomice stále velmi vysoko, nicméně spolu se zpomalením růstu české ekonomiky a s nejistotami vyvěrajícími z vnějšího prostředí lze čekat, že v dalších měsících a zejména v roce 2019 se bude důvěra v české ekonomice postupně snižovat.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice