Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zasedání ECB nepřineslo žádné zásadní novinky


26.10.2018

Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky žádné zásadní novinky nepřineslo. Měnová autorita eurozóny znovu potvrdila své plány graduálně normalizovat svou monetární politiku, nevyjádřila přílišné obavy ze slabších ekonomických dat z poslední doby či z rozepří mezi italskou vládou a Evropskou komisí kvůli italskému rozpočtu.

Tisková zpráva se oproti zářijovému zasedání prakticky nezměnila. ECB stále očekává, že úrokové sazby zůstanou beze změny „minimálně do léta 2019 a v každém případě tak dlouho, jak bude nutné“ k zajištění udržitelné konvergence míry inflace k 2procentnímu inflačnímu cíli. Banka rovněž nadále očekává, že ukončí čisté nákupy aktiv, tj. program kvantitativního uvolňování, na konci prosince, a to v případě, že „nově přicházející makroekonomická data potvrdí stávající střednědobý inflační výhled“.

Guvernér Mario Dragi na úvod tiskové konference připustil, že tvrdá i měkká makroekonomická data byla v poslední době o něco slabší, než se čekalo. Zdůraznil nicméně, že tento vývoj představuje slabší „momentum“ a nikoliv „pokles“, a že se ekonomický růst jednoduše vrací ke strukturálnímu trendu po enormně silném roce 2017.

Mario Dragi také citoval rozepři mezi Itálií a Evropskou komisí ohledně návrhu rozpočtu na příští rok jako jedno z rizik směrem dolů a přiznal, že růst úrokových nákladů na italských vládních dluhopisech bude mít na italskou ekonomiku negativní dopad. Toto téma nicméně podle Draghiho příliš dlouho při čtvrtečním zasedání ECB diskutováno nebylo.

Ohledně nákupů aktiv Mario Draghi řekl, že ECB zatím nediskutovala, co bude v tomto ohledu provádět po ukončení čistých nákupů na konci roku, zdůraznil nicméně, že ECB má ve svém arzenálu spoustu nástrojů, pokud by měla rizika poklesu ekonomické aktivity významně vzrůst. K tomu ještě dodal, že nastavení měnové politiky ECB zůstane i nadále vysoce akomodativní, a to z části díky politice reinvestování kapitálu z maturujících dluhopisů.

Celkem vzato jsem se tak od ECB ve čtvrtek nedozvěděli nic nového. Uvidíme, jestli se do příštího prosincového zasedání něco zásadního změní.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice