Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

ČNB: po hattricku další růst sazeb již brzy


17.10.2018

Česká poptávková inflace v září propadla nejvíce za minimálně 10 let, což vyvolalo otázky o tom, zda to zastaví rozjetou ČNB, která na posledních třech zasedáních udělala utahovací hattrick. Odpověď je jednoduchá: nezastaví.  Skoro určitě tak za dva týdny, počátkem listopadu, klíčová repo sazba ČNB dále vzroste. Proč? 

Zaprvé, koruna je slabá. Její kurz proti euru by se dle ČNB měl nacházet pod 25,50, skutečnost je však o třicet haléřů slabší. Koruně se posilovat moc nechce, což může být důsledek odtoku peněz zahraničních intervenčních spekulantů. 

Zadruhé, struktura zářijové inflace sice ukázala na bezprecedentní měsíční propad (-0,7 % m/m), z devadesátí procent to však byl pouze důsledek výrazného propadu cen dovolených.  Tato sezonnost (tj., pokles cen dovolených koncem léta, tj. mezi zářím a srpnem, a růst cen mezi červencem a červnem) je obvyklá, neobvyklý byl pouze její letošní rozsah. V minulých letech byl růst cen dovolených mezi červencem a červnem vždy kolem 12-13 % m/m, který byl pak eliminován stejně velkým poklesem mezi zářím a srpnem. V letošním roce vzrostly ceny v červenci o skoro 24 % m/m, v září pak ale o 22 % m/m poklesly.  Roční poptávková inflace se tak v září vrátila na dohled (2,1 %) červnové úrovně (1,9 %). 1,9 procenta sice není žádný inflační armageddon a z nemalé části (0,9 p.b.) je to důsledek růstu cen v sektoru bydlení a energií, pro ČNB je to však komfortní zóna, kde může měnovou politiku dále utahovat.

Zatřetí, vytvořit si manévrovací sazební prostor pro další recesi je něco, co ČNB chce mít. Ostatně tento argument pro růst sazeb, společně s argumentem podpory „finanční stability“ (ergo, „brzdění růstu cen nemovitostí“), zazněly na posledním zasedání. A od té doby se nic nezměnilo.

A konečně začtvrté, bude nová prognóza. Což je obvykle dobrý důvod sazby upravit. V listopadu tak ČNB věřitele znovu nepotěší.

 

Autor: Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice