Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za srpen 2018


09.10.2018

Meziroční růst průmyslové výroby v srpnu výrazně zpomalil, což ale není překvapivé: letními výsledky tradičně zamíchalo načasování dovolených. Dvouciferný růst výroby za červenec a následný mnohem slabší růst za srpen by tak měly být hodnoceny jako celek a výkyvy v jednotlivých měsících by neměly být brány nijak závažně. Tuzemský průmysl tak v letních měsících celkově vykázal solidní růst, i nadále je zde ale riziko zpomalení růstu průmyslu v Německu a jeho dopadu na výkon průmyslu ve středoevropském regionu.

Po více než desetiprocentním růstu vykázaném za letošní červenec meziroční růst průmyslové výroby v srpnu zpomalil pod dvě procenta. Tyto prudké výkyvy ale nejsou až tak překvapivé: reflektují načasování celozávodních dovolených ve významných podnicích. Letošní červenec měl navíc výhodu, že měl o jeden pracovní den více než stejný měsíc loňského roku, zatímco srpen v tomto ohledu žádnou výhodu neměl.

Každopádně: načasování letních dovolených je v případě srpnové statistiky vidět zejména u výroby motorových vozidel, jež se v tomto měsíci meziročně propadla o 6 %. I tak ale srpen hlásí růst jak průmyslové výroby, tak tržeb a nových zakázek – exportních i domácích.

Za celý rok 2018 může tuzemská průmyslová výroba vykázat růst zhruba 4 %, když v roce 2017 růst výroby činil 6,5 %.

I nadále bude důležité, jak se budou vyvíjet průmyslové objednávky a celková průmyslová aktivita v Německu, významnou roli v tomto ohledu sehrají rizika spojená s růstem globálního protekcionismu. Lze jen zopakovat konstatování, že pokles globální obchodní výměny by měl negativní dopad i na exporty z české ekonomiky a tedy i na tuzemskou průmyslovou výrobu.

Dnes zveřejněná data z německého průmyslu byla slabší, než se čekalo, a příznivá není ani tendence v objednávkách, navzdory srpnovému růstu objednávek, jenž Německo zveřejnilo minulý týden. Navzdory poměrně solidním výsledkům, jež český průmysl v souhrnu reportoval za letošní červenec a srpen, lze konstatovat, že průzkumy PMI naznačují zpomalování tempa růstu aktivity v tuzemském průmyslu, což odpovídá obdobným signálům těchto průzkumů pro Německo a eurozónu jako celek.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice