Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za září 2018


02.10.2018

Tempo růstu aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI dále zpomaluje, přičemž slábne i růstu nových objednávek.

V září tempo růstu aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI zpomalilo třetí měsíc v řadě, na nejslabší úroveň od listopadu 2016. Zpomalil i růst nových objednávek, též na nejslabší úroveň za uplynulých 22 měsíců: v samotném září sice došlo k oživení růstu exportních objednávek, i ten ale zůstává slabý. Na výkonu tuzemského průmyslu se podepisuje jak růst nákladů, tak rostoucí napětí v mezinárodním obchodě, jež je vyvolané obchodními válkami. Firmy v tuzemském zpracovatelském průmyslu tak dle průzkumu PMI deklarují slabší míru optimismu ve výhledu na příštích dvanáct měsíců: míra optimismu je dle průzkumu PMI téměř na dvouletém minimu.

I nadále platí konstatování, že pro vývoj ve zbytku roku bude klíčové právě to, jak si ve zpracovatelském průmyslu povedou objednávky. V tomto ohledu ale nepřicházejí příznivé zprávy ani z vývoje průmyslových objednávek v eurozóně, ani například ze sousedního Polska.

Polský zpracovatelský průmysl dle průzkumu PMI hlásí za letošní září pokles nových objednávek: poprvé od října 2016. Exportní objednávky v polském průmyslu letos klesly již počtvrté a zářijový pokles je nejvýraznější za více než čtyři roky. Optimismus ohledně vývoje nových objednávek nepřichází ani z Německa.

Průzkum PMI signalizuje zpomalení růstu aktivity nejen v českém zpracovatelském průmyslu: obdobný signál dává tento průzkum i pro Polsko, Maďarsko a eurozónu.

V rámci středoevropského regionu je obecně patrné, že růst aktivity ve zpracovatelském průmyslu kulminoval na přelomu loňského a letošní roku, a od té doby zpomaluje. Nejnovější výsledky průzkumu PMI naznačují, že tato tendence bude zřejmě pokračovat i v zbytku letošního roku a případná eskalace napětí v globálních obchodních vztazích by vedla k dalšímu zkomplikování situace i v roce 2019.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice