Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI průzkum v eurozóně za září 2018


27.09.2018

Zářijový průzkum PMI signalizuje zpomalení tempa růstu aktivity v ekonomice eurozóny. Kompozitní PMI indikátor klesl na své čtyřměsíční minimum, nicméně pro celé 3. čtvrtletí PMI indikuje mírné zrychlení mezikvartálního růstu HDP eurozóny

Slabinou zůstává vývoj ve zpracovatelském průmyslu, kde se zpomaluje jak růst celkové aktivity, tak nových objednávek. Zářijový průzkum hlásí nejslabší růst nových objednávek ve zpracovatelském průmyslu eurozóny od února 2015, exportní objednávky pak stagnovaly a poprvé od června 2013 tak nevykázaly růst.

Při pohledu na dvě největší ekonomiky eurozóny lze konstatovat, že zprávy ze zpracovatelského průmyslu nejsou povzbudivé, respektive naznačují tendenci ke zpomalení růstu tohoto sektoru. Růst nových objednávek ve zpracovatelském průmyslu v Německu byl v září podle průzkumu PMI nepatrný a nejslabší od prosince 2014. Německo i Francie hlásí pokles nových exportních objednávek a v případě Francie je zmiňován pokles poptávky v odvětví výroby automobilů. Oficiální data o vývoji objednávek v německém zpracovatelském průmyslu ostatně vykazují mezikvartální pokles nových objednávek v 1. i 2. čtvrtletí letošního roku, a tento negativní trend pokračoval i na počátku 3. čtvrtletí.

Je otázkou, nakolik se zde projevuje pnutí v globálním obchodě na ose USA vs. zbytek světa a nakolik ekonomika eurozóny naráží na své vlastní limity dané jejím růstovým potenciálem. Zpomalování růstu objednávek ve zpracovatelském průmyslu v eurozóně je každopádně nepříznivou zprávou i pro výrobce ve středoevropském regionu.

Ostatně, při pohledu na výkon české ekonomiky v letošním prvním pololetí, tedy při pohledu na výrazné zpomalení meziročního růstu HDP České republiky, je patrný negativní příspěvek čistých exportů, což bylo do značné míry dáno právě zpomalováním tempa růstu vývozů. Průzkumy PMI za zpracovatelský průmysl eurozóny v tomto ohledu pro letošní druhé pololetí zlepšení nenaznačují.

Souhrnný PMI indikátor pro letošní 3. čtvrtletí průzkum indikuje, že mezičtvrtletní růst HDP eurozóny bude pravděpodobně činit 0,5 %. Pro připomenutí: v prvním i druhém čtvrtletí letošního roku vykázal HDP eurozóny mezikvartální růst 0,4 %.

Za celý rok 2018 lze očekávat zpomalení tempa růstu HDP eurozóny do oblasti 2 %, což by bylo v souladu s nedávnou zveřejněnou prognózou ECB.

Pro připomenutí: v roce 2017 byl v eurozóně jako celku vykázán růst HDP na úrovni 2,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice