Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za listopad 2016


24.11.2016

Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku se v listopadu vyšplhal na mnoholeté maximum. Listopadový průzkum ČSÚ hlásí, že se prudce zvýšila podnikatelská důvěra, přičemž zlepšení vykazují všechna sledovaná odvětví. Díky prudkému zvýšení podnikatelské důvěry vzrostl i souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku a nyní je nejvyšší od května 2008. Mírně se naopak snížila spotřebitelská důvěra, i ta ale zůstává z historického pohledu na velmi slušných úrovních.

Listopadový průzkum ČSÚ vystavuje pro českou ekonomiku velmi slušné, ba bez nadsázky výborné, vysvědčení. Patrné je zlepšení důvěry napříč všemi zde zkoumanými odvětvími podnikatelského sektoru, tedy v průmyslu, stavebnictví, obchodu i ve službách. Celkově se podnikatelská důvěra dostala na nejvyšší úroveň od července 2008. Nejvýraznější zlepšení reportují průmysl a stavebnictví. V případě průmyslu se zlepšilo hodnocení celkové poptávky (zřejmě především díky domácí poptávce) a zlepšil se výhled růstu průmyslové výroby Z průzkumu v průmyslu je ovšem zároveň patrné, že zaměstnanost zůstane v příštích měsících téměř beze změny, tedy nečeká se zde nějaký zásadní nárůst. V roce 2017 je očekáván růst investic v průmyslu o 7 %, převážně ale půjde o obnovu výrobních zařízení než o rozšiřování kapacit v tomto odvětví či o pořizování nových technologií. 

Spotřebitelé jsou poněkud méně optimističtí ohledně výhledu celkové ekonomické situace a mírně se zvýšily jejich obavy z nezaměstnanosti. Nicméně, spotřebitelská důvěra zůstává velmi vysoko, což je v souladu s pozitivním vývojem na trhu práce, jenž ústí jak do zvyšujícího se počtu pracovních příležitostí, tak do rychlejšího růstu mezd. 

Celkově pro českou ekonomiku vyznívá listopadový průzkum ČSÚ velmi optimisticky. To je ostatně v souladu s výsledky průzkumů PMI pro eurozónu, jež byly zveřejněny tuto středu a jež pro ekonomiku eurozóny vyznívají též pozitivně, což je dobrá zpráva i pro středoevropský region, jehož ekonomiky jsou s eurozónou úzce provázány. 

Ve výhledu na rok 2017 zůstává otázkou, jak se britské ekonomice a v Evropě obecně začne projevovat brexit a s ním související nejistoty. Jednání o odchodu Spojeného království z EU budou zahájena zřejmě až koncem prvního čtvrtletí roku 2017 a tento faktor a s ním spojené nejistoty se tedy na hospodářském klimatu začne teprve projevovat. Pokud brexit povede k jakémukoliv zpomalení hospodářského růstu v západní Evropě, tak to skrze exporty pocítí i tuzemský průmysl. Zlepšování nálady v české ekonomice tak může postupně narazit na vnější bariéry. Nicméně, samotný závěr roku 2016 se soudě dle průzkumů důvěry nese jednoznačně v příznivém duchu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice