Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průměrná mzda v ekonomice v ČR za 2Q 2018


05.09.2018

Průměrná nominální mzda v české ekonomice si ve druhém čtvrtletí udržela meziroční růst 8,6 %. Úroveň průměrné nominální mzdy činila 31 851 korun, což je nový rekord. V reálném vyjádření růst ve srovnání s prvním čtvrtletí zpomalil, což jde na vrub vyšší inflace vykázané za letošní druhé čtvrtletí. I tak ale platí konstatování, že reálná mzda si udržuje robustní růst a v takovém prostředí pokračuje silný růst spotřeby domácností.

Průměrná mzda rostla v letošním prvním i druhém čtvrtletí shodně tempem 8,6 %. Růst reálné mzdy ve druhém čtvrtletí zpomalil z 6,6 na 6,2 %, což je dáno vyšší inflací vykázané v jarních měsících. Růst reálné mzdy tempem 6,2 % je slabší, než co pro druhé čtvrtletí předpokládala ČNB: prognóza centrální banky počítala s růstem 6,5 %. Nic to ale nemění na tom, že růst mezd zůstává robustní a mzdový vývoj zůstává na seznamu hlavních faktorů, jež centrální banku tlačí ke zpřísňování měnové politiky. Celkový objem mezd, vyplácený v české ekonomice, v letošním druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 10,6 %. Meziroční růst průměrné nominální mzdy o 8,6 % byl doprovázen nárůstem počtu zaměstnanců o 1,9 %. Silný růst mezd je jednak reflexí situace na trhu práce, kdy nedostatek pracovníků tlačí firmy k tomu, aby byly přístupnější k rychlejšímu zvyšování mezd. Významný vliv má samozřejmě také zvyšování platů ve veřejném sektoru.

Za celý rok 2017 vzrostla průměrná nominální mzda v české ekonomice o 6,2 %, což po odečtení inflace znamená reálný růst 3,6 %. Letos by měl celoroční růst průměrné nominální mzdy překonat úroveň 8 %: konkrétně očekávám růst 8,3 %, což by v reálném vyjádření znamenalo růst zhruba o 6 %. V závěrečném čtvrtletí letošního roku by průměrná nominální mzda mohla překročit úroveň 34 000 korun.

Mzdový vývoj i nadále hovoří pro další silný růst spotřeby domácností, což ale není až tak překvapivé. Právě spotřeba domácností by měla být spolu s investičními výdaji hlavním tahounem růstu české ekonomiky (HDP) za celý rok 2018.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice