Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Hospodaření státního rozpočtu ČR za srpen 2018


04.09.2018

Státní rozpočet vykázal v samotném srpnu schodek 1,8 miliardy korun, což je o 7,5 miliardy lepší výsledek než ve stejném měsíci loňského roku. Kumulativně od počátku roku je rozpočet v přebytku 14,8 miliardy korun, když za prvních osm měsíců loňského roku přebytek činil o něco více než 15,5 miliardy.

Navzdory zpomalení tempa růstu české ekonomiky, tedy navzdory slabšímu růstu HDP, rostou i nadále silně daňové příjmy a v samotném srpnu se meziroční růst daňových příjmů dále zrychlil. Jakkoliv růst HDP letos zpomalil, tak tuzemská spotřeba roste i nadále silně a do výběru daní se příznivě promítá také růst mezd a zaměstnanosti v české ekonomice, což má příznivý vliv samozřejmě i na výběr pojistného na sociální zabezpečení. Právě výběr pojistného na sociální zabezpečení a vyšší inkaso DPH se na srpnovém růstu rozpočtových příjmů projevily nejvíce. Na výdajové straně je patrný růst výdajů na platy ve veřejném sektoru. Růst kapitálových výdajů letos v srpnu poměrně viditelně zaostal, přesto bych ale pro zbytek roku předpokládal oživení růstu na této výdajové položce.

Za celý rok 2017 činil rozpočtový schodek zhruba 6 miliard korun, když původně byl loňský rozpočet konstruován se schodkem 60 miliard. Pro letošní rok byl rozpočet sestaven se schodkem 50 miliard korun: skutečný výsledek může být lepší, přesto se ale letos asi dočkáme výraznějšího schodku než v roce 2017.

Kumulativní přebytek za prvních osm měsíců letošního roku (oněch 14,8 miliard) je nižší, než jak tomu bylo v uplynulých třech letech, nicméně tato kumulativní salda nejsou přímo porovnatelná kvůli vlivu jednorázových rozpočtových příjmů či výdajů a jejich načasování v průběhu roku.

Osobně pro celý rok 2018 počítám se schodkem mírně pod 50 miliardami korun: může ale jít o konzervativní předpoklad a letošní celoroční rozpočtový schodek může být méně výrazný. V době silného růstu ekonomiky by neměl být problém vykázat rozpočtový přebytek, na druhou stranu ale platí konstatování, že aktuální vývoj rozpočtového salda nepředstavuje pro celkový obrázek veřejných financí České republiky problém a poměr veřejného dluhu vůči HDP se již několik let postupně snižuje, což je dáno i silným růstem české ekonomiky. Přesto, při výhledu do dalších roků je racionální počítat s tím, že silný růst české ekonomiky včetně příznivého vývoje na trhu práce a s tím souvisejících pozitivních dopadů do rozpočtu nebude trvat věčně. V tomto smyslu je ve výhledu do dalších roků na místě určitá opatrnost, jakkoliv samotný rok 2019 by měl z hlediska vývoje české ekonomiky vytvářet pro hospodaření státního rozpočtu i nadále poměrně příznivý rámec.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice