Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Německý ekonomický motor stále jede na plné obrátky


28.08.2018

Motoru evropské ekonomiky, Německu, se evidentně stále daří velice dobře. V minulém týdnu byla zveřejněna finální data o HDP za druhé čtvrtletí, která potvrdila, že německá ekonomika stejně jako v prvním čtvrtletí rostla o velice solidního 0,5 procenta mezikvartálně.

Podle nejprominentnějšího německého měkkého indikátoru Ifo, jehož srpnová hodnota byla zveřejněna v pondělí, to navíc vypadá, že i ve třetím kvartálu na tom je ekonomika našeho západního souseda velmi dobře. Index Ifo, jenž měří náladu mezi německými podnikateli, se od počátku letošního roku pohyboval v klesajícím trendu, což přidělávalo vrásky na čele nejednomu investorovi. Srpnová hodnota ale působí jako balzám na duši. Index v kontrastu s očekáváním analytiků neočekávaně výrazně vzrostl z červnových 101,7 bodu na 103,8 bodu.

Velkým pozitivem je rovněž hodnota subindexu očekávání do příštích šesti měsíců, která vzrostla z červencových 98,2 na 101,2 bodu. Ve finále se tak jeví aktuální konsenzuální odhad analytiků pro růst HDP ve třetím čtvrtletí na stabilní úrovni 0,5 procenta mezikvartálně jako dosažitelný, stejně jako konsenzuální odhad na celoroční růst ve výši 2,0 procenta po loňských 2,2 %.

Ve finále tak index Ifo jasně ukazuje, že německá růstová party bude ještě nějakou dobu pokračovat. Stále jí totiž pomáhá velice silný trh práce s rekordně nízkou mírou nezaměstnanosti kolem 5 procent, silné vládní výdaje i nadále extrémně uvolněná měnová politika Evropské centrální banky. Přispívá i dále slabé euro (od začátku roku vůči dolaru o 3 procenta slabší) a v neposlední řadě stále robustní zahraniční poptávka. Zdá se tak, že minimálně prozatím nedostatek domácích strukturálních reforem, zvýšená geopolitická rizika, napětí v mezinárodním obchodě a obchodní války, Brexit, nejistota ohledně italského rozpočtu a problémy rozvíjejících se ekonomik (třeba turecká krize) dopadají na evropský hospodářský motor zcela minimálně. Doufejme, že to tak bude i nadále. Česká ekonomika, enormně provázaná s německou, z toho bude určitě významně těžit.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice