Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za srpen 2018


26.08.2018

Nálada v tuzemské ekonomice se po červencovém poklesu v srpnu zlepšila, a to díky růstu důvěry mezi podnikateli. Celkový indikátor důvěry v tuzemskou ekonomiku je sice mírně pod dosavadním letošním průměrem, nicméně srpnový výsledek si zaslouží příznivé hodnocení, neboť růst podnikatelské důvěry není ve světle smíšených zpráv z globální ekonomiky ničím samozřejmým.

Mezi podnikateli rostla důvěra v průmyslu, ve stavebnictví, a také ve službách. Růst důvěry ve stavebnictví asi není ve stávající situaci překvapivé: tento sektor je zavalen zakázkami.

V případě průmyslu je vývoj již několik měsíců méně přímočarý s tím, jak kolísá růst aktivity v tomto sektoru v eurozóně včetně Německa a na globální exportní aktivitu dopadají obavy z obchodních válek. Samotný srpnový průzkum ale hlásí zlepšení důvěry v tuzemském průmyslu a příznivá je i struktura průzkumu v průmyslu, včetně hodnocení vývoje poptávky. Obávám se nicméně, že důvěra v tuzemském průmyslu bude v dalších měsících spíše kolísat, a že několikaměsíční série zlepšování důvěry v tomto segmentu české ekonomiky se již nebudou opakovat.

Důvěra mezi spotřebiteli v srpnu klesla, třetí měsíc v řadě: je zřejmé, že domácnosti si začínají uvědomovat, že celková situace v tuzemské ekonomice se nemusí zlepšovat donekonečna.

I nadále lze ale konstatovat, že důvěra mezi spotřebiteli zůstává z historického pohledu velmi vysoko, což odpovídá vývoji na tuzemském trhu práce a zrychlujícímu se růstu příjmů domácností. Spotřební výdaje domácností zůstanou klíčovým tahounem růstu české ekonomiky i v letošním roce.

Již několik měsíců zastávám názor, že další zlepšování celkové důvěry v tuzemskou ekonomiku ze stávajících silných úrovní je obtížné. Souhrnný indikátor důvěry tak může kolem své stávající úrovně v nejbližších měsících spíše oscilovat a v roce 2019 bych očekával tendenci k pozvolnému snižování celkové důvěry v tuzemskou ekonomiku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice