Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za červenec 2018


15.08.2018

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v české ekonomice se v červenci zmírnilo: celková inflace klesla z úrovně 2,6 na 2,3 %. I tak sice inflace zůstává nad dvouprocentním cílem centrální banky, zároveň je ale nižší, než co čekala ČNB. Její nedávno zveřejněná prognóza viděla červencovou inflaci beze změny na úrovni 2,6 %.

Zmírnění inflace bylo taženo především cenami potravin a ČNB dala najevo, že na odchylky inflace způsobené cenami potravin či pohonných hmot nebude brát velký zřetel. Naopak, jádrová inflace v červenci možná nepatrně vzrostla z červnové úrovně 1,9 %. Ve směru růstu v červenci působil zejména cenový skok u dovolených s komplexními službami.

Za zmínku dále stojí, že v červenci nijak nezrychlil meziroční růst cen elektřiny (cenový růst zde zůstal na úrovni 5,1 %), ceny elektřiny ale mohou ve zbytku letošního roku a dále v roce 2019 působit ve směru vyšší inflace v české ekonomice.

Data za červenec potvrzují předpoklad, že celková inflace v české ekonomice dosáhla dle všeho svého letošního vrcholu na červnové úrovni 2,6 %. Ceny potravin a též pohonných hmot budou v dalších měsících působit ve směru nižší celkové inflace a ta se koncem letošního roku může dostat na úroveň dvouprocentního inflačního cíle. Novou vlnu cenových tlaků lze ale čekat na počátku roku 2019 a celkově tak prozatím platí předpoklad, že pod dvouprocentní úroveň se celková meziroční inflace trvaleji podívá spíše až ve druhé polovině roku 2019.

ČNB ve své nedávno zveřejněné prognóze upozornila, že ceny potravin a pohonných hmot, jež často podléhají výkyvům, mohou vést k nižší než očekávané inflaci. Centrální banka ale zároveň konstatovala, že cenové výkyvy u potravin a pohonných hmot by neměly nijak posunout základní trend měnové politiky, tedy nijak tím nezmizí potřeba měnové podmínky v české ekonomice dále zpřísňovat. Nicméně, pro další kroky ČNB bude velmi důležité, jak se bude vyvíjet kurz koruny – a česká měna má našlápnuto k tomu, aby byla ve třetím čtvrtletí silnější, než co předpokládá ČNB (její předpoklad průměrného kurzu koruny vůči euru pro letošní třetí čtvrtletí činí 25,80). Jinými slovy, poté, co ČNB zvýšila své úroky dvakrát v řadě (v červnu a srpnu), tak na příštím zasedání koncem září nebude muset bankovní rada s dalším zpřísňováním měnové politiky spěchat a úroky ČNB by v září mohly zůstat beze změny. Co se týče výhledu měnové politiky ČNB na závěrečné čtvrtletí letošního roku, i tam bude alfou a omegou kurz koruny.

Osobně sdílím názor, že koruny ve zbytku letošního roku dále posílí a očekávám proto stabilitu sazeb ČNB v případě září a nejvýše jedno zvýšení úroků v závěrečném čtvrtletí letošního roku, stejně tak ale může ČNB odložit příští zvýšení svých úroků až na první měsíce roku 2019.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice