Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za červenec 2018


14.08.2018

Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu v červenci zpomalila svůj růst. PMI průzkum, mapující aktivitu v tomto sektoru české ekonomiky, indikuje nejpomalejší růst od loňského srpna. Na jedenáctiměsíčním minimu je i růst v případě výroby a nových objednávek ve zpracovatelském průmyslu. Růst exportních objednávek je dle PMI průzkumu dokonce nejslabší od listopadu 2016.

 Po relativně optimistických signálech, jež PMI průzkum vyslal v červnu, se tak červenec vrací k základnímu trendu letošního roku, jímž je zpomalení růstu aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu. Při pohledu na výsledky z dalších ekonomik středoevropského regionu (PMI průzkumy pro Polsko a Maďarsko) je patrné, že růst aktivity ve zpracovatelském průmyslu kulminoval na přelomu loňského a letošní roku, a od té doby zpomaluje. Zde se zřejmě projevuje slabší hospodářský růst v eurozóně, což má negativní vliv na exporty, brzdou je ale také nedostatek nových produkčních kapacit ve středoevropských ekonomikách včetně pracovní síly.

Pro vývoj ve zbytku letošního roku bude klíčové, jak si povedou objednávky a v tomto ohledu je žádoucí, aby se oživil růst aktivity na našich hlavních exportních trzích. Červenec v tomto ohledu nebyl špatný, což platí pro eurozónu jako celek a zejména pak pro Německo, nicméně pro průmysl ve středoevropském regionu to dostatečně silný impuls nepřineslo.

Zprávy z tuzemského průmyslu, tak jak je přináší průzkum PMI, jsou konzistentní s obrázkem zpomalení celkového růstu české ekonomiky (HDP) v letošním roce. Očekávám, že růst HDP České republiky letos zpomalí na 3,2 %, což je i v souladu s čerstvou prognózou z dílny Ministerstva financí.

Z pohledu koruny je výsledek červencového PMI průzkumu zprávou, jež může českou měnu poslat ke slabším úrovním. Nečekám zde ovšem nějakou bouřlivou reakci: trhy vyčkávají jak na výsledek dnešního zasedání centrální banky v USA, tak zejména na zítřejší zasedání bankovní rady ČNB. Kroky ČNB a rétorika ze strany amerického Fedu budou pro korunu klíčové faktory nejen v nejbližších dnech, ale možná i pro několik následujících týdnů obecně.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice