Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Hospodaření státního rozpočtu ČR za červenec 2018


14.08.2018

Státní rozpočet vykázal v samotném letošním červenci přebytek 22,5 miliardy korun, což je zhruba o 2 miliardy lepší výsledek než ve stejném měsíci loňského roku. Kumulativně od počátku letošního roku je státní rozpočet v přebytku 16,6 miliardy korun, když za prvních sedm měsíců loňského roku přebytek činil necelých 25 miliard.

Slabší meziroční přebytek, vykázaný za prvních sedm měsíců letošního roku, byl ovlivněn jednorázovými operacemi (privatizační příjmy v loňském roce, převod do pojistných fondů EGAP v letošním roce). Po očištění o zmíněné faktory by byl přebytek za letošních sedm měsíců mírně vyšší, než jak tomu bylo ve stejném období roku 2017.

Česká ekonomika navzdory zpomalení růstu HDP v letošním roce i nadále roste silně, což se projevuje na vyšším výběru daní (DPH, daň z příjmu fyzických osob) a výrazně roste výběr pojistného na sociální zabezpečení. Výrazně rostou též nedaňové příjmy, především pak příjmy z rozpočtu EU. Na výdajové straně je patrný růst výdajů na platy ve veřejném sektoru a na důchody, viditelně rostou ale též kapitálové výdaje. Lze očekávat, že druhé pololetí tradičně přinese výraznější růst kapitálových výdajů.

Za celý rok 2017 činil rozpočtový schodek zhruba 6 miliard korun, když původně byl rozpočet pro rok 2017 konstruován se schodkem 60 miliard. Pro letošní rok byl rozpočet sestaven se schodkem 50 miliard korun. Kumulativní přebytek za prvních sedm měsíců letošního roku (16,6 miliardy) je nižší, než jak tomu bylo v uplynulých třech letech.

Z výše uvedeného srovnání hospodaření rozpočtu za prvních sedm měsíců za několik uplynulých let ale nelze vytvářet zásadní závěry ohledně pravděpodobného výsledku za celý rok 2018. Ve zbytku roku lze čekat nejen další růst investičních výdajů: celoročním výsledkem zamíchá také vývoj běžných výdajů vlády a může se objevit řada dalších faktorů. Celkově bude rozpočtový schodek letos zřejmě vyšší než oněch zhruba 6 miliard vykázaných v roce 2017, na druhou stranu by ale schodek neměl překonat 50 miliard, tak jak s ním počítá rozpočet schválený pro letošní rok.

Osobně počítám se schodkem mírně pod 50 miliardami korun: může ale jít o konzervativní předpoklad a letošní celoroční rozpočtový schodem může být méně výrazný.

V době silného růstu ekonomiky by neměl být problém vykázat rozpočtový přebytek, na druhou stranu ale platí konstatování, že aktuální vývoj rozpočtového salda nepředstavuje pro celkový obrázek veřejných financí České republiky problém a poměr veřejného dluhu vůči HDP se již několik let postupně snižuje, což je dáno i silným růstem české ekonomiky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice