Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za květen 2018


08.07.2018

Květen hlásí pokračování solidního růstu maloobchodních tržeb: meziroční růst 5 %, očištěný o kalendářní vlivy, je v zásadě stejný jako v dubnu. Po dubnovém výpadku, způsobeném načasováním velikonočních svátků, se k růstu vrátily prodeje potravin. Zpomalení v porovnání s dubnem hlásí meziroční růst tržeb za nepotravinářské zboží, zde je ale vývoj poznamenán výkyvy v jednotlivých měsících.

Podíváme-li se na formu prodejů, tak i nadále dominují prodeje přes internet a zásilkové služby, nicméně meziroční růst za samotný květen byl v rámci letošního roku spíše podprůměrný. Prodeje přes internet by si měly udržet dvouciferný růst i v dalších měsících, tento meziroční růst se již ale asi jen zřídka vyšplhá nad 20 %

Pokles naopak hlásí prodeje motorových vozidel, tento obrázek ovšem převládá již ve většině případů za uplynulých dvanáct měsíců. Prodeje motorových vozidel letos v celoročním vyjádření zřejmě mírně klesnou.

Celkově i nadále platí, že maloobchod si vede dobře s tím, jak v tuzemské ekonomice silně roste spotřeba domácností. Růst spotřeby domácností a tedy i růst maloobchodních tržeb je podporován růstem mezd a platů a obecně velmi dobrou náladou spotřebitelů. Zároveň je ale zřejmé, že dynamiku růstu spotřeby a maloobchodních tržeb se nemůže zrychlovat do nekonečna: v tomto ohledu jsme nyní zřejmě na vrcholu pomyslné vlny.

Nicméně: spotřeba domácností bude i letos klíčovým tahounem růstu české ekonomiky jako celku a související cenové tlaky v kombinaci se slabou korunou povedou k debatám o dalším zvýšení úroků. Po dvojím zvýšení sazeb ČNB v letošním prvním pololetí lze čekat minimálně ještě jedno zvýšení ve zbytku roku 2018, možná již v průběhu třetího čtvrtletí.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice