Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Vývoj na finančních trzích v červnu 2018


02.07.2018

Americká centrální banka (Fed) 13. června zvýšila základní úrokovou sazbu – Fed funds rate – o čtvrt procentního bodu na pásmo 1,75 – 2,0 %. Česká  národní banka 27. června zvýšila základní úrokovou sazbu – dvoutýdenní reposazbu – o čtvrt procentního bodu na rovné 1 %.

Vývoj na finančních trzích

  • Americký dolar v červnu pokračoval v prostředí zvýšené rizikové averze v posilování. Dolarový index DXY, jenž měří výkonnost dolaru vůči koši hlavních světových měn, posílil o 0,5 %. Za poslední tři měsíce je dolar silnější už o 5 %. Vůči euru dolar posílil mírně o 0,1 % na 1,168 dolaru za euro (resp. oslabení eura vůči dolaru).
  • Koruna pokračovala v oslabování. Vůči euru oslabila o 0,9 % na úroveň 26,02 CZK/EUR a vůči dolaru oslabila o 1,2 % na úroveň 22,32 CZK/USD.
  • Globální akciové trhy v prostředí zvýšené rizikové averze zaznamenaly mírnou ztrátu, když dle indexu MSCI All Country World oslabily o 0,7 % (v dolaru). V korunovém vyjádření si globální akciové trhy díky znatelnému posílení dolaru vůči koruně připsaly mírný zisk 0,5 %.
  • Z regionálního pohledu zaznamenaly akciové trhy rozvinutých zemí nepatrnou ztrátu (MSCI World -0,2 %), naopak akciové trhy rozvíjejících se zemí pokračovaly v prostředí nepříznivě nakloněnému emerging markets ve významných ztrátách (MSCI Emerging Markets -4,6 %).
  • Z konkrétních zemí si mírné zisky připsaly akcie v USA (S&P 500 +0,5 %), Japonsku (Nikkei +0,5 %), Indii (Sensex +0,3 %) a Maďarsku (BUX + 2,2 %). Na druhou stranu významné ztráty zaznamenaly akcie v Číně (Hang Seng -5,0 %) a Brazílii (Bovespa -5,2 %).
  • České státní dluhopisy pokračovaly v oslabování z května, když dle indexu českých státních dluhopisů Bloomberg Barclays ztratily v průměru 1,1 %. Výnosy do doby splatnosti tak dále vzrostly, v průměru o 0,20 – 0,25 %. Výnos dvouletého státního dluhopisu se na konci června pohyboval kolem úrovně 1,1 % a výnos desetiletého státního dluhopisu kolem 2,2 %.
  • Polské státní dluhopisy mírně posílily o 0,3 %, zatímco maďarské státní dluhopisy dále oslabovaly o 2,2 %. V důsledku pokračování měnové krize v Turecku turecké státní dluhopisy pokračovaly v silném propadu, když v červnu oslabily o dalších 4,8 %.
  • V důsledku zvýšené rizikové averze se ani v červnu příliš nedařilo korporátním dluhopisům.  Eurový index korporátních dluhopisů investičního stupně zůstal na své květnové úrovni a eurový index korporátních dluhopisů neinvestičního spekulativního stupně (high-yield) oslabil o 0,4 %.
  • Cena ropy Brent pokračovala růstu, když za červen posílila o 2,4 % na úroveň 79 dolarů za barel. Přitom za uplynulých 12 měsíců je cena ropy výše již o 66 %.

Co jsme dělali v našich investičních portfoliích?

  • V rámci asset alokace investičních portfolií jsme na začátku června dále mírně snížili akciovou složku.
  • Celkově jsme v rámci asset alokace investičních portfoliích vůči srovnávacím indexům (benchmarkům) i nadále mírně podvážení v akciích, podvážení v dluhopisech a naopak nadvážení v alternativních investicích a hotovosti.
  • Podvážení akciové složky momentálně považujeme za tzv. strategické, neboť se domníváme, že v rámci aktuálního globálního hospodářského cyklu již bylo dosaženo na konci loňského roku vrcholu a v příštích dvou letech bude světová ekonomika postupně mírně zpomalovat, stejně jako dynamika růstu korporátních zisků.
  • V rámci akciové složky stále preferujeme rozvíjející se trhy (emerging markets) oproti trhům rozvinutým (developed markets).

Jaký je náš investiční výhled na následující období?

  • Naše očekávání pro zbytek roku 2018 jsou v rámci našeho základního scénáře budoucího vývoje opatrně pozitivní.
  • Globální ekonomický růst pokračuje a je silně synchronizován napříč světovými regiony. Aktuálně tak probíhá nejsilnější globální hospodářská expanze od finanční krize z let 2007-2009. Růst světového HDP by se měl přitom i letos pohybovat mírně nad úrovní 3 %.
  • Na druhou stranu se ovšem domníváme, že dynamika neboli tzv. momentum světové ekonomiky je již momentálně v rámci aktuálního hospodářského cyklu za svým vrcholem a v následujících kvartálech bude dále mírně zpomalovat.
  • Podle předstihových indikátorů sentimentu (zejména indexy nákupních manažerů PMI – Purchasing Managers Indices) přitom dosáhla dynamika světové ekonomiky svého maxima na konci loňského roku a od začátku letošního roku již mírně zpomaluje, což potvrdily údaje o vývoji tempa růstu HDP za první čtvrtletí napříč světovými ekonomikami. Přitom japonská ekonomika dokonce v prvním čtvrtletí mírně poklesla.
  • Inflační vývoj pro globální finanční trhy stále nepředstavuje žádný problém. Květnové číslo o inflaci v USA se dostalo o téměř procento nad 2% inflační cíl a inflace v eurozóně se květnu dostala přesně na 2% cíl centrálních bankéřů. Inflace tak má v posledních měsících mírně růstovou trajektorii, do značné míry ovlivněné vyšší cenou ropy, prozatím se nicméně rozhodně nezdá, že by měla inflace nějakým zásadním způsobem přestřelit a to i přes velice nízkou míru nezaměstnanosti napříč světovou ekonomikou.
  • Americká centrální banka Fed bude pravděpodobně pokračovat v graduálním zvyšování úrokových sazeb, jež jsou z historického srovnání stále velice nízké. Evropská centrální banka drží úrokové sazby stále na nule a podle červnového prohlášení velice pravděpodobně ukončí program nákupu dluhopisů (kvantitativní uvolňování) na konci roku. I nadále se zdá, že eurozóna má před sebou ještě minimálně celý jeden rok bez zvýšení sazeb.
  • Co se globálního akciového výhledu týče, domníváme se, že po devíti letech globálního býčího trhu, pohledem nejširšího světového indexu MSCI All Country World, již pravděpodobně mají akciové trhy to nejlepší za sebou. Dynamika světové ekonomiky a růst korporátních zisků budou velice pravděpodobně v následujících dvou letech z cyklického vrcholu z konce loňského roku postupně mírně zpomalovat, což bude pro akciovou výkonnost představovat negativní faktor. Za celý rok 2018 tak v našem základním scénáři očekávaného vývoje počítáme pouze s mírně kladnou výkonností globálních akciových trhů kolem 5 % (v dolaru).
  • Co se týče ocenění globálních akciových trhů neboli valuací tržních cen akcií ve vztahu k fundamentálním veličinám jako zisky (P/E), tržby (P/S) či cash flow (P/CF), ty jsou již momentálně z historického srovnání mírně nadprůměrné, proto u valuací v letošním roce očekáváme postupný mírný pokles.
  • Na trh českých státních dluhopisů máme i nadále poměrně opatrný výhled, neboť výnosy do doby splatnosti jsou stále poměrně blízko historických minim, resp. ceny poměrně blízko historických maxim. Ve střednědobém horizontu tak očekáváme pokračování nárůstu výnosů do doby splatnosti, resp. pokles cen, a to zejména u emisí delších splatností. Tento výhled vychází z našeho výhledu na německé státní dluhopisy, jež jsou s českými protějšky velice úzce spjaty. Po ukončení programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky pravděpodobně postupně dojde k růstu výnosů německých státních dluhopisů, resp. poklesu cen, přičemž české státní dluhopisy budou patrně tento pohyb do značné míry kopírovat.
  • Co se týče korporátních dluhopisů investičního i neinvestičního stupně, domníváme se, že po výrazném cenovém růstu z minulých let, včetně roku 2017, již pravděpodobně mají to nejlepší za sebou. Klíčový indikátor atraktivity korporátních dluhopisů –  kreditní marže, tzn. rizikové přirážky nad výnosy relativně bezrizikových státních dluhopisů, se totiž stále pohybují poblíž historickým minim.
  • V každém případě musíme i nadále počítat se zvýšenou krátkodobou volatilitou neboli kolísavostí tržní cen všech rizikových aktiv v čele s akciemi.

Mezi aktuální klíčová rizika našeho opatrně pozitivního základního scénáře očekávaného vývoje globálních finančních trhů za celý rok 2018 patří 1) politický vývoj v Itálii – postoj nové vlády k eurozóně a fiskální politice, 2) další výrazné zhoršení měnové situace v Turecku, 3) další zhoršení ekonomické situace klíčových ekonomik v Latinské Americe (Venezuela, Brazílie a Argentina), 4) další zásadní vyostření situace v mezinárodním obchodě, zejména ve vztahu mezi USA a Čínou, a USA a Evropskou unií, 5) rychlejší než aktuálně očekávané postupné zpomalování globální ekonomiky z cyklického vrcholu, jehož bylo dosaženo na konci loňského roku, 6) neočekáváné a výrazné zvýšení inflace a inflačních očekávání, 7) oproti aktuálnímu očekávaní výrazně rychlejší normalizace monetárních politik klíčových centrálních bank (FED, ECB, BOJ) a 8) oproti aktuálnímu očekávaní výraznější zpomalení čínské ekonomiky, případně kreditní či realitní krize.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice