Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za červen 2018


27.06.2018

Nálada v tuzemské ekonomice se v červnu zlepšila, a to díky zlepšení důvěry v podnikatelské sféře. Spotřebitelská důvěra se v červnu mírně snížila, nicméně šlo o pokles z jejího historického maxima.

Celkový indikátor spotřebitelské a podnikatelské důvěry je na historicky velmi vysokých úrovních, nicméně v posledních měsících kolísá. Další zlepšování důvěry ze stávajících silných úrovní je obtížné a souhrnný indikátor důvěry tak může kolem své stávající úrovně oscilovat i v nejbližších měsících.

Mezi podnikateli vzrostla především důvěra v průmyslu, zlepšení ale hlásí také stavebnictví a služby. V případě průmyslu je zlepšení důvěry velmi důležitým signálem, neboť přichází v situaci ne zcela přesvědčivých signálů z průmyslu eurozóny a slabších údajů o vývoji nových průmyslových objednávek, tak jak je reportují oficiální data z tuzemského průmyslu za letošní duben.

Vývoj zahraniční poptávky, tedy především průmyslová aktivita v eurozóně, a vedle toho též situace na tuzemském trhu práce ve smyslu dostupnosti pracovní síly budou klíčovými faktory, jež budou ovlivňovat aktivitu a sentiment v tuzemském průmyslu ve zbytku letošního roku.

Též v případě spotřebitelů je nálada velmi silná a spíše, obrazně řečeno, již nemá moc kam dále růst.

Vývoj na tuzemském trhu práce zůstane z pohledu spotřebitelů příznivý i ve zbytku letošního roku, nálada mezi spotřebiteli by tak i nadále měla zůstat velmi dobrá a spotřební výdaje domácností by měly být klíčovým tahounem růstu české ekonomiky i v letošním roce, obdobně jako ve dvou předchozích letech.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice