Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Osm otázek, které by si měl položit každý investor


21.06.2018

České ekonomice se stále mimořádně daří, mzdy rostou, koruna posiluje, Češi bohatnou. Řada lidí přemýšlí, jak naložit s volnými finančními prostředky. Stále častěji slyší, že pokud neinvestují, v dobách minimálních úrokových sazeb na běžných účtech a rostoucí inflace v podstatě vyhazují peníze oknem. Ano, i tak se to dá říci, ale každý investor by si měl před vložením svých peněz do některého z na trhu dostupných aktiv zodpovědět řadu otázek. Jinak hrozí, že přijde o podstatně více peněz (a nervů), než když nechá peníze „ležet“ v bance. Na které otázky by mimo jiné měly zaznít odpovědi?

Chci jít do rizika?

Každá investice s sebou nese jistou míru rizika. Čím vyšší výnos slibuje, tím více také hrozí, že se vložené peníze investorovi nemusí vrátit. Nevěřte pohádkám o zázračném zbohatnutí přes noc a bez rizika. Zastáváte-li rčení „lepší vrabec v hrsti“, zvolte konzervativní strategii – výnos bude nižší, ale vaše peníze budou v relativním bezpečí. Vybírat můžete například z nabídek stavebního spoření (ano, i to je svým způsobem investice), konzervativně zaměřených fondů doplňkového penzijního spoření, podílových fondů zaměřených na dluhopisy nebo třeba fondů kvalifikovaných investorů zaměřených na nemovitosti. Naopak pokud se nebojíte riskovat, můžete zvolit fondy s dynamickou investiční strategií nebo se pustit do investování do akcií.

Nevsázím vše na jednu kartu?

Správně složené investiční portfolio je diverzifikované – rozložené mezi více aktiv, ideálně takových, která nepotká třeba během ekonomické krize či geopolitického napětí podobný osud. Mají-li základ vašeho portfolia tvořit například akcie, část investic byste měli vložit i do jiných aktiv – nemovitostí, dluhopisů, cenných kovů či fondů, které mají svá vlastní portfolia diverzifikovaná přesně z výše popsaných důvodů. 

Jaký je můj investiční horizont?

Zvažte, jak dlouho chcete (můžete) své finanční prostředky v investici držet. Vaše investiční strategie a výběr vhodných nástrojů by se měly odvíjet od toho, jestli plánujete investovat dlouhodobě, nebo jen krátkodobě spekulovat. Počítejte také s tím, že jednotlivá aktiva se liší ve své likviditě. Fyzickou nemovitost budete v případě potřeby volných prostředků prodávat podstatně déle než akcie, které na burze prodáte i za pár vteřin.

Chci investovat v cizí měně, nebo v korunách?

Měnové riziko je podstatný faktor, který musíte vzít při volbě investičního nástroje v potaz. Budete-li investovat do aktiv, která se obchodují v dolarech či eurech, počítejte i s pohyby kurzů těchto měn vůči koruně. Například stále více populární ETF (burzovně obchodované fondy) se obchodují pouze v cizích měnách a v případě prudkého posílení koruny mohou investoři o značnou část hodnoty investice kvůli slábnoucí zahraniční měně přijít. Slábnoucí koruna jim přirozeně naopak „hraje do karet“. Těm, kteří investují v korunách tak odpadá alespoň jedna starost a s pohyby kurzů si tolik hlavu lámat nemusejí.

Zvládnu investovat na vlastní pěst?

K uzavření většiny investic budete potřebovat prostředníka, tzv. brokera. Ten vám může pomoci s výběrem vhodných aktiv, ale rozhodovat se můžete zcela podle vlastního uvážení. Pro ty, kteří nemají s investicemi dostatečné zkušenosti, může být tento postup rychlou cestou, jak přijít o peníze. Pro začínající investory tak mohou být optimální variantou fondy, kde se o složení investic stará tým odborníků.  

Nepodléhám módní vlně?

Začít investovat do konkrétního aktiva jen proto, že jsem o něm slyšel v hlavní zpravodajské relaci nebo si o něm povídali lidé ve frontě v obchodě, rozhodně není cesta k úspěchu. Ve chvílích, kdy to vypadá, jako že snad každý vložil své peníze do akcie populární firmy, komodity nebo třeba v poslední době tolik skloňované kryptoměny, bývá už dané aktivum blízko vrcholu a zpravidla ho čeká brzký propad. Investovat spolu s davem se nevyplácí. 

Kolik mám investovat?

Každý je ochotný investovat jinou částku. Zvolte si takovou, která bude komfortní vzhledem k vašemu majetku a finanční rezervě. Například do podílových fondů můžete dnes investovat i v řádu stokorun za měsíc. Pro movitější investory jsou alternativou například fondy kvalifikovaných investorů, do kterých je podle zákona možné investovat od jednoho milionu korun a výše. Fondy kvalifikovaných investorů nabízejí oproti běžným otevřeným fondům pestřejší škálu příležitostí, jako jsou investice do komerčních nemovitostí, půdy, ale třeba také vína či automobilových veteránů.

Kdo se bude o mé peníze starat a jakou má strategii?

Jak mezi Čechy roste investiční apetit, přibývá i investičních příležitostí. Podle Asociace pro kapitálový trh ČR u nás například fondy kvalifikovaných investorů spravují 125,7 miliardy korun, přičemž objem narostl meziročně o 29 miliard. Lze očekávat, že se bude postupně rozšiřovat i počet těchto fondů. Bude tak stále více důležité důkladně porovnávat zaměření a strategie jednotlivých fondů, vývoj daného segmentu trhu, podmínky vystoupení z fondu, investiční horizont a rovněž tým profesionálů, který se o portfolio fondu stará. Tyto informace najdete vždy v tzv. statutu či v klíčových informacích každého FKI na webových stránkách daného fondu. Pečlivě je prostudujte.

 

Autor: Martin Skalický, ředitel Fondu kvalifikovaných investorů Edulios

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice