Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za květen 2018


19.06.2018

Ceny průmyslových výrobců šly v květnu výrazně nahoru, meziroční růst je nejsilnější od loňského září.

Růst cen výrobců se zároveň dostal poměrně výrazně nad očekávání finančních trhů a ČNB.

Hlavním tahounem zrychlení růstu cen průmyslových výrobců jsou ceny komodit (ropa, základní kovy), dále pak ceny v odvětví těžby a dobývání. K meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců ale přispělo i zpomalení meziročního poklesu cen ve výrobě motorových vozidel či chemických látek. Obecně se dá říci, že růst cen výrobců byl v květnu široce rozkročen: zřejmě se zde projevuje jak vliv slabší koruny, tak nedostatek produkčních kapacit v tuzemské ekonomice.

Vývoj výrobních cen v ostatních sektorech ekonomiky je méně dramatický: v případě zemědělství se prohloubil meziroční pokles cen, ve stavebnictví a v nejrůznějších odvětvích služeb pak byly posuny v meziroční změně cen v porovnání s dubnem minimální. V případě průmyslových výrobců budou ceny komodit působit ve směru růstu i v nejbližších měsících a růst cen výrobců může letošního vrcholu dosáhnout v průběhu letních měsíců.

V závěrečném čtvrtletí letošního roku bych u ukazatele cen průmyslových výrobců čekal určité zklidnění, v samotném druhém čtvrtletí byl měl ale růst těchto cen překonat očekávání ČNB, jejíž odhad meziročního růstu cen průmyslových výrobců pro stávající čtvrtletí činil 0,4 procenta.

Nicméně, růst cen průmyslových výrobců poslouží v rámci diskuse o měnové politice coby argument pro brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB. I nadále vidím jako nejpravděpodobnější scénář pro příští zvýšení úroků ČNB počátek srpna, vývoj kurzu koruny a poslední data z ekonomiky ale navyšují pravděpodobnost možného růstu úroků již na nejbližším zasedání bankovní rady, jež se bude konat příští týden (27. června).

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice