Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průměrná mzda v ČR za 1Q 2018


07.06.2018

Průměrná mzda v české ekonomice hlásí za letošní první čtvrtletí robustní růst, jenž byl zároveň v souladu s předpovědí ČNB. Meziroční nárůst reálné mzdy o 6,6 % je zároveň nad očekáváním trhu a jde o nejsilnější růst tohoto ukazatele od prvního čtvrtletí roku 2003.

Celkový objem mezd, vyplácený v české ekonomice, v letošním prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 10,8 %. Meziroční růst průměrné nominální mzdy o 8,6 % byl v prvních třech měsících letošního roku doprovázen nárůstem počtu zaměstnanců o 2,1 %. Data o růstu mezd naznačují, že se kupní síla tuzemských domácností i nadále výrazně zvyšuje, což je důležitá zpráva i pro měnovou politiku. Růst mezd je silný a vývoj v tomto ohledu odpovídá předpokladům české centrální banky.

V kombinaci s tím, jak kurz koruny zaostává za očekáváním centrální banky, jsou data z trhu práce argumentem pro další zpřísnění měnové politiky ČNB: příští zvýšení úrokových sazeb i nadále očekávám na srpnovém zasedání bankovní rady.

Za celý rok 2017 vzrostla průměrná nominální mzda v české ekonomice o 6,2 %, což po odečtení inflace znamená reálný růst 3,6 %. Pro letošek se celoroční růst průměrné mzdy může přiblížit k úrovni 8 %, v reálném vyjádření tak může průměrná mzda vzrůst zhruba o 6 %. Jinými slovy: mzdový vývoj hovoří pro další silný růst spotřeby domácností a právě spotřeba domácností by měla být spolu s investičními výdaji hlavním tahounem růstu české ekonomiky (HDP) za celý rok 2018.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice