Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Detaily vývoje HDP v ČR za 1Q 2018


07.06.2018

Detailní údaje o vývoji HDP za první tři měsíce letošního roku hlásí mezičtvrtletní růst 0,4 % a meziroční růst 4,4 %. Dle těchto detailních údajů byl jak mezičtvrtletní, tak meziroční růst o jednu desetinu procentního bodu slabší, než co hlásily předběžné údaje.

Ačkoliv je meziroční růst české ekonomiky i nadále solidní, což je na straně výroby a služeb patrné i na výkonu jednotlivých odvětví ekonomiky, tak jde zároveň o nejpomalejší meziroční růst HDP od prvního čtvrtletí roku 2017. Zpomalení meziročního růstu ale není nijak překvapivé, neboť výkon HDP vykázaný v první polovině roku 2017 představuje velmi silnou srovnávací základnu. Za celý letošní rok očekávám zpomalení růstu HDP do oblasti 3,2 %, což bude poměrně viditelné zpomalení z růstu 4,6 % v roce 2017.

Česká ekonomika bude ale i nadále operovat ve stavu plného využití produkčních kapacit a inflační tlaky tak postupně porostou. Údaje o vývoji HDP tak nejsou v protikladu vůči očekávání, že ČNB letos dále zvýší své úrokové sazby: vzhledem k vývoji kurzu koruny takový krok očekávám již na srpnovém zasedání bankovní rady.

Detaily za letošní první čtvrtletí reportují velmi silný růst investičních výdajů: hrubá tvorba fixního kapitálu meziročně vzrostla o více než 10 % a byla tak klíčovým tahounem růstu HDP. Silný růst hlásí také spotřeba domácností, což vzhledem k vývoji na trhu práce včetně růstu mezd není nijak překvapivé. Silný růst domácí poptávky se zároveň setkal se slabším růstem exportů, k němuž došlo i v souvislosti se zpomalením hospodářského růstu v eurozóně. Čisté exporty (zahraniční obchod) tak v letošním prvním čtvrtletí měly celkově negativní příspěvek k růstu HDP České republiky.

Výsledek za letošní první čtvrtletí zaostal za očekáváním ČNB: ta předpokládala meziroční růst HDP na úrovni 4,9 %.

Ve druhém čtvrtletí lze očekávat další zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, neboť robustní růst HDP vykázaný v loňském druhém čtvrtletí (mezičtvrtletní růst HDP tehdy činil 2,4 %) představuje velmi vysoký základ pro meziroční srovnání. Za celý rok 2018 očekávám růst HDP v oblasti 3,2 %: půjde o zpomalení růstu vůči roku 2017, česká ekonomika ale i tak bude fungovat v režimu plného využití výrobních kapacit. Růst české ekonomiky tak bude i nadále spojen se vzlínáním inflačních tlaků, na což by ČNB měla reagovat postupným zpřísňováním své měnové politiky. Vzhledem k vývoji kurzu koruny očekávám, že ČNB přikročí k dalšímu zvýšení svých úrokových sazeb již v letních měsících, konkrétně na srpnovém zasedání bankoví rady, kdy by mohla být repo sazba zvýšena o čtvrt procentního bodu na úroveň 1,00 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice