Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rozhodnutí bankovní rady ČNB ze dne 3. května 2018


08.05.2018

ČNB ponechala své úrokové sazby beze změny: zcela v souladu s očekáváním. Inflace v prvním čtvrtletí klesla pod prognózu ČNB a dokonce i pod inflační cíl a z tohoto pohledu je zřejmé, že bankovní rada ke zvýšení úroků momentálně nemá důvod. Velmi zajímavá ale bude tisková konference bankovní rady: vedle nízké inflace bude ČNB jistě také komentovat slabší korunu a prezentována bude čerstvá prognóza vývoje české ekonomiky.

Předchozí prognóza byla prezentována počátkem února, kdy ČNB zároveň zvýšila své úrokové sazby: repo sazba šla na úroveň 0,75 % a únorová prognóza naznačovala, že sazby ČNB již po zbytek letošního roku zůstanou stabilní, a že zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice se bude odehrávat skrze posílení koruny. Od té doby došlo k následujícímu: inflace klesla výrazně pod prognózu ČNB, koruna je ale zároveň o více než 2% slabší, než co ČNB v únoru pro letošní druhé čtvrtletí očekávala a data z ekonomiky i nadále reportují silný růst mezd a hospodářské aktivity jako celku.

Jinými slovy: nízká inflace je pouze jednou ze součástí příběhu české ekonomiky, jež bankovní rada musí brát při svém rozhodování v úvahu.

Silný růst mezd plus fakt, že produkční kapacity jsou v české ekonomice využity naplno, hovoří pro zpřísňování měnových podmínek. V situaci, kdy skrze měnový kurz zpřísňování měnových podmínek nepřichází, zbývá jen úrokový kanál, tedy zvyšování úrokových sazeb ČNB. Samozřejmě, při aktuální úrovni inflace v české ekonomice a též s přihlédnutím k nastavení měnové politiky v eurozóně nemá ČNB důvod se zvyšováním úroků spěchat.

Takřka s jistotou lze předpokládat, že ČNB ponechá své sazby beze změny i v červnu, pro druhou polovinu roku ale dle mého názoru zůstává růst úroků ve hře. Osobně i nadále očekávám, že ČNB repo sazbu letos ještě jednou zvýší: o čtvrt procentního bodu, na úroveň 1,00 %.

Toto zvýšení může dle mého názoru přijít již na srpnovém zasedání bankovní rady, neboť v té době bude inflace vyšší než nyní (pomohou tomu jak mzdové tlaky, tak vývoj cen pohonných hmot a zřejmě i potravin) a koruna nebude silná natolik, aby cenové tlaky v ekonomice dostatečně tlumila. V srpnu by se tak repo sazba mohla dostat na úroveň 1,00 %, kde by měla zůstat po zbytek letošního roku.

Trh nyní bude bedlivě sledovat tiskovou konferenci bankovní rady a vyznění nové makroprognózy: předpokládá se, že centrální banka žádný výrazný růst úroků pro zbytek letošního roku signalizovat nebude a dost možné je, že samotná prognóza bude ve světle nižší inflace naznačovat stabilitu úroků.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice