Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Růst mezd je na vrcholu


25.04.2018

Mzdy rychle rostou. V minulém roce v celé ekonomice o 7 %, v některých odvětvích (např. maloobchod) i výrazně rychleji. Synonymem růstu je Lidl, kde se nástupní mzdy zvedly o čtvrtinu, nezaostává však, částečně také kvůli zavedení EET, sektor pohostinství (11 %) či průmyslu (7 %). Vlivem silných růstových dat dokonce některá média opatrně poznamenala, že je „nejlepší čas říct si o přidání“. Tím si však nejsem tak jistý – proti růstu mezd stejným tempem jako loni totiž mluví několik věcí.

Zaprvé, ačkoliv je podíl kompenzace zaměstnanců na celkovém HDP u nás stále nižší (41,3 % v roce 2017) než je tomu v EU (47,4 %), rozdíl to není nikterak markantní. Navíc vzhledem k tomu, že je tento rozdíl dlouhodobě stabilní, nelze očekávat, že by se zaměstnanci nyní rozhodli tento rozdíl „uzavřít“ a přivlastnit si skrze mzdy větší část vytvořeného produktu.

Zadruhé, zhoršuje se (hrubý) provozní přebytek nefinančních podniků, jehož podíl na hrubé přidané hodnotě se během let 2016 a 2017 zhoršil o skoro 3 p.b., což je historicky velmi výrazný pokles. Jinými slovy, firmám se snížil prostor pro další růst mezd, a to i důsledkem jejich růstu v posledních dvou letech. Ano, firmy by teoreticky mohly zvednout ceny a mzdový tlak přenést na spotřebitele, ale kvůli nízkoinflační Eurozóně a donedávna posilující koruně (tedy kvůli klesajícím dovozním cenám) to nejde jen tak. Což ostatně dokazuje i fakt, že inflace je navzdory nejnižší míře nezaměstnanosti v EU a shora uvedenému růstu mezd pod dvěma procenty.

Zatřetí, ekonomický cyklus se dle mého již přehoupl do své sestupné fáze. Stávající expanze vstoupila do svého šestého roku, což samozřejmě zvyšuje šanci na výraznější zpomalení v nejbližších dvou letech. Racionální zaměstnanci to vědí – nebo by vědět měli. Excesivní růst mezd totiž zvyšuje pravděpodobnost, že se poté stanou nezaměstnanými s  vyšší pravděpodobností, než by tomu bylo jinak. Podtrženo, sečteno: růst mezd bude letos citelně pomalejší  než v roce 2017.

 

Autor: Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a. s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice