Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Další korekci na akciových trzích živil strach z obchodních válek i aféra Facebooku


19.04.2018

Nižší inflace, kombinovaná s obavami z obchodních válek, vedla k růstu cen vládních dluhopisů. Zisky společností z indexu S&P 500 by letos měly podle analytiků růst o více než 19 %.

Příležitosti:
● Domácí ekonomika loni v posledním čtvrtletí rostla meziročně nadprůměrným tempem o 5,5 %. Český statistický úřad tak vylepšil původního odhady, a to především díky zpřesněným údajům ze sektoru vládních institucí.
● Nejnovější průzkumy naznačují, že ekonomika eurozóny pokračuje ve velmi zajímavém mezikvartálním růstu 0,6 procenta, což implikuje celoroční růst 2,4 %.
● Zisky společností z indexu S&P 500 by letos měly podle analytiků růst o více než 19 %. Fundament společností je velice zdravý, což by měla potvrdit nadcházející výsledková sezona (především pokud jde o americké společnosti).

Hrozby:
● Americký prezident Donald Trump pokračuje v konfrontační obchodní politice. V uplynulých dnech ohlásil další pokus o zavedení cel na dovoz čínského zboží, a to v hodnotě cca 100 mld. USD. Jde o druhé kolo celní války zejména mezi USA a Čínou. Evropská komise usiluje o zklidnění situace, nyní vede jednání na vysoké úrovni.
● Poté, kdy USA rozšířily sankční seznam Rusů a ruských subjektů, roste napětí i na politické scéně. Zařazení na černou listinu znamená, že americké úřady dotčeným osobám a společnostem zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou, a americké firmy nesmějí s těmito subjekty nijak spolupracovat. Tento krok výrazně znejistí investory. A to i tehdy, kdy nejde o sankcionované společnosti. Nikdo totiž netuší, zda a případně o jaké společnosti se tento seznam bude dále rozšiřovat.

Ceny vládních dluhopisů rostly

Březen se nesl ve znamení dalšího propadu akcií. Poté, kdy proti sobě USA a Čína uvalily cla, obavy z potenciální obchodní války zesílily. K nepříznivým faktorům patřily též poklesy technologických titulů spojené s porušením ochrany údajů společností Facebook. S&P 500 nakonec ztratil 2,7 %, srážen byl především poklesy sektorů financí, materiálů a technologií.

Evropa (-2,3 %) a Asie (Šanghajský index -2,8 %) padaly pod vlivem dění v USA. V našem regionu setrvaly Česko (+0,3 %) a Rumunsko (+3,1 %) v zeleném, zatímco Polsko (-6,5 %) pokračovalo v prudkém sestupu. Fundament společností zůstává silný v USA i Evropě, nicméně tržní sentiment může i nadále vykazovat výkyvy.

Ceny vládních dluhopisů rostly jak na globálních trzích, tak v našem regionu, a to navzdory zvýšení úroků americkým FEDem. Vliv měly obavy z obchodních válek a případného dopadu na hospodářský růst, v Evropě pak i nižší inflace. Zpomalení cenového růstu, zejména potravin, se týká i české ekonomiky. Meziroční inflace v Česku v únoru činila 1,8 % a dostala se tak pod dvouprocentní cíl centrální banky – poprvé od listopadu 2016. ČNB v březnu ponechala svou repo sazbu beze změny na úrovni 0,75 % a konstatovala, že inflační data za první letošní měsíce představují riziko ve směru slabšího růstu cenové hladiny. Úroky ČNB by tak ve druhém čtvrtletí měly zůstat stabilní.

 

Autor: Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investmenst CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice