Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za březen 2018


12.04.2018

Meziroční inflace v březnu dále klesla a na úrovni 1,7 % je 0,6 procentního bodu pod prognózou ČNB. Ke zmírnění meziročního růstu spotřebitelských cen přispěly v březnu především potraviny, růst zpomalil ale také v položce alkoholické nápoje a tabák. Vývoj cen zboží a služeb spadajících do jádrové inflace byl smíšený, nicméně odhaduji, že jádrová inflace zůstala beze změny na úrovni 1,7 %, případně se od této úrovně odchýlila jen minimálně.

Inflace se druhý měsíc v řadě nachází pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB a především je výrazně pod prognózou centrální banky. Pro celé první čtvrtletí očekávala ČNB průměrnou inflaci na úrovni 2,3 %, skutečný výsledek ale činí 1,9 %.

Očekávám, že v dalších měsících inflace mírně vzroste, zejména pod vlivem cen pohonných hmot. Nahoru by se měla vydat také jádrová inflace, jež reflektuje rostoucí poptávku v ekonomice a silné využití produkčních kapacit. Nicméně: tento předpokládaný růst inflace se bude odehrávat z mnohem nižších úrovní, než jaké pro letošní první čtvrtletí předpokládala ČNB.

Je otázkou, zde celoroční průměrná inflace letos vůbec dosáhne či dokonce překoná úroveň dvouprocentního inflačního cíle. Pro připomenutí: v roce 2017 činila průměrná inflace 2,5 %.

Z pohledu měnové politiky bude důležité, zda v dalších čtvrtletích doje k oživení jádrové inflace, což vzhledem k situaci na trhu práce a v ekonomice jako celku vnímám coby velmi pravděpodobný scénář. Důležitý bude také vývoj kurzu koruny, která již dva měsíce fakticky neposiluje.

I nadále si myslím, že ČNB ještě jednou své úroky zvýší, právě s ohledem na vývoj kurzu koruny a na prudký růst mezd.

Pro samotné druhé čtvrtletí ale žádnou změnu úroků ČNB zjevně nelze předpokládat. Osobně si i nadále myslím, že se zvýšení úroků můžeme dočkat na srpnovém zasedání bankovní rady, nicméně data o inflaci za letošní první čtvrtletí nebudou ČNB tlačit k žádnému spěchu. Vzhledem k nízké inflaci pozorované v letošním prvním čtvrtletí mohou v rámci bankovní rady sílit hlasy, preferující vyčkání s dalším zvýšením úroků až na rok 2019.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice