Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za březen 2018


12.04.2018

Míra nezaměstnanosti v březnu klesla z 3,7 % na úroveň 3,5 %, v souladu s očekáváním finančních trhů. Jedná se o nejnižší březnovou úroveň míry nezaměstnanosti od roku 1997. Meziročně se míra nezaměstnanosti snížila o 1,3 procentního bodu, tedy o něco méně než v předchozích šesti měsících, kdy meziročně klesala o 1,4 procentního bodu. Zároveň se dále zvýšil počet volných pracovních míst, na nový rekord.

Pokles nezaměstnanosti je tažen obecně tím, jak v české ekonomice přetrvává vysoká poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle. S příchodem jara také příznivě působí sezónní faktory, což se projevuje ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví anebo například v cestovním ruchu.

Z pohledu zaměstnavatelů i nadále platí, že v tuzemské ekonomice přetrvává nedostatek pracovní síly, respektive že se nerovnováha v podobě nedostatku potřebných zaměstnanců dále prohlubuje. Tuzemský trh práce v tomto ohledu připomíná, že silný hospodářský růst vede v rámci české ekonomiky k nerovnováhám.

V případě trhu práce se tyto nerovnováhy projevují nejen v tlaku směrem k rychlejšímu růstu mezd, ale skrze nedostatek potřebné pracovní síly jde zároveň o brzdu, jež brání rychlejšímu růstu ekonomiky. Vzhledem k pokračujícímu růstu české ekonomiky bude nedostatek pracovníku a spolu s tím i tlak směrem k rychlejšímu růstu mezd přetrvávat i po celý letošní rok.

Otázkou zůstává, kam až může míra nezaměstnanosti v české ekonomice dále klesat: v tomto ohledu se prostor zužuje. Ostatně, zmírnění meziročního poklesu míry nezaměstnanosti na 1,3 procentního, vykázané za letošní březen, může být první vlaštovkou připomínající, že prostor pro další pokles nezaměstnanosti není bezedný.

Nicméně, česká ekonomika stále solidně roste a trh práce reaguje na hospodářský růst s určitým zpožděním, což znamená, že míra nezaměstnanosti by měla ještě dále klesat.

Jestliže průměrná míra nezaměstnanosti za celý rok 2017 činila 4,2 %, což byla nejnižší úroveň od roku 2008, tak letošní celoroční průměr spadne zřejmě do oblasti 3,5 %, možná i o něco níže.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice