Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zahraniční obchod v ČR za únor 2018


12.04.2018

Zahraniční obchod vykázal v únoru přebytek 18 miliard korun, což je bezmála o 3 miliardy horší výsledek než ve stejném měsíci roku 2017. Obchodní přebytek je ale sám o sobě slušný: vrásky spíše může vyvolávat pohled na vývoj vývozů a dovozů, neboť obojí meziročně kleslo.

Únor byl poměrně slabým měsícem, co se týče exportů, ale třeba i průmyslových objednávek a průmyslové výroby jak v české ekonomice, tak v Německu. Předpokládám, že se exporty sice vrátí k růstu, nicméně z řady dat a průzkumů přicházejí náznaky, že nejsilnější tempo růstu má česká ekonomika již za sebou.

Signál o probíhajícím zpomalení přichází jak ze statistiky vývozů a dovozů, tak minulý týden z dat o průmyslové výrobě a objednávkách a obdobně z průzkumu PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl. Česká ekonomika si nadále vede velmi dobře, nicméně loňský růst HDP (4,6 %) by letos neměl být zopakován a osobně očekávám zpomalení růstu HDP na 3,2 %.

Detailní pohled na vývoj zahraničního obchodu hlásí, že saldo obchodní bilance se meziročně zhoršilo především u obchodu s motorovými vozidly a počítači a elektronikou. U meziročních posunů obchodního salda ale vesměs nejde o nějaké dramatické pohyby. Při pohledu na mapy našich hlavních exportních trhů stojí za zmínku pokles exportů do Německa, Slovenska, a také do Spojeného království a USA.

Růst si naopak zachovaly exporty do Číny a Ruska, nicméně saldo obchodní bilance s Čínou se meziročně zhoršilo, což také platí o obchodu s Německem či Spojeným královstvím. Celkově lze konstatovat, že vývoj salda zahraničního obchodu zůstává příznivý, navzdory meziročnímu poklesu přebytku, jež bylo vykázáno v únoru i v lednu.

Za celý letošní rok se nicméně přebytek zahraničního obchodu zřejmě sníží z úrovně 149 miliard korun, jež byla v národním pojení vykázána v roce 2017. Přebytek by přesto měl ale být výrazný, zhruba v intervalu 120 až 130 miliard korun. Za zhoršením salda budou jak ceny komodit (ropa), tak o něco slabší růst poptávky v eurozóně, kombinovaný s i nadále velmi silnou domácí poptávkou v české ekonomice.

Vývoj exportů zároveň naznačuje, že letos ve srovnání s rokem 2017 zpomalí tempo růstu české ekonomiky jako celku, měřeno ukazatelem HDP.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice