Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za únor 2018


08.04.2018

Průmyslová výroba v únoru sice pokračovala v meziročním růstu, výsledek je ale slabší, než se čekalo. V meziměsíčním vyjádření průmyslová výroba dokonce poklesla.

Meziroční růst pokračuje i na straně zakázek, i zde je ale patrné, že dynamika růstu opadává. Za zmínku stojí, že Německo včera za únor reportovalo slabší růst průmyslových objednávek, než se čekalo, a dnes ráno ohlásilo překvapivý meziměsíční pokles průmyslové výroby. Zpomalení dynamiky růstu průmyslové aktivity je tak patrné i na datech a průzkumech, jež přicházejí z eurozóny.

Jestliže loni vykázala tuzemská průmyslová výroba růst 6,5 %, tak pro letošní rok očekávám zpomalení celoročního růstu české průmyslové výroby k úrovni 4,5 %.

Rok 2017 byl pro českou ekonomiku včetně průmyslu velmi úspěšný a data o silném růstu hospodářské aktivity byla postupně vnímána jako něco téměř automatického. Průzkumy i oficiální statistiky za první měsíce letošního roku nám ale připomínají, že se růst nemůže zrychlovat věčně. Česká ekonomika i nadále roste a jde o růst solidní, nicméně jsou zde patrné známky zpomalení tempa růstu. Obdobné signály přicházejí i z eurozóny včetně Německa, našeho hlavního obchodního partnera.

Vývoj průmyslové výroby a především pak průmyslových zakázek naznačuje, že tuzemský průmysl letos vykáže zpomalení růstu. Totéž lze ostatně očekávat i pro českou ekonomiku jako celek ve smyslu zpomalení tempa růstu HDP.

Data z průmyslu zároveň hlásí, že pokračuje silný růst mezd. Tento obrázek byl měl dominovat celému letošnímu roku.

Tuzemský průmysl se bude i nadále potýkat s nedostatkem potřebné pracovní síly, a to navzdory předpokládanému zpomalení tempa růstu průmyslové výroby. Ostatně, nedostatek potřebných pracovníků je jedním z faktorů, jež by měly ke zpomalení tempa růstu výroby v letošním roce přispět.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice