Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Protivítr slábne, vítr do zad sílí


24.03.2018

Jednou z největších starostí investorů představuje dnes budoucí vývoj úrokových sazeb a jak rychle se budou sazby zvyšovat ve Spojených státech. Volatilita na akciových trzích během února prudce vzrostla. Bezpečné dluhopisy v tomto prostředí selhaly v roli bezpečného přístavu a jejich ceny oslabovaly také kvůli obavám trhů z návratu inflace a rychlejšího utahování měnových podmínek v USA.

Únorovou korekci odstartovalo zveřejnění pozitivních dat z amerického trhu práce. Situaci na trhu dále zhoršil strach investorů z rostoucího schodku amerického rozpočtu , který se zvyšuje v době , kdy americká centrální banka postupně omezuje nákupy dluhopisů. To ve svém důsledku zvýšilo tlak na růst dlouhých sazeb.

Pro některé je návrat inflace a zejména růst mezd potvrzením, že deflační tlaky pominuly. Lael Brainard, člen rady guvernérů Fedu (americké centrální banky), potvrzuje tento optimistický pohled na ekonomiku, protivítr slábne a vítr do zad zesiluje.

V každém případě však návrat volatility signalizuje změnu režimu na trzích.

Makroekonomický kontext ve Spojených státech se nese ve znamení oslabeného dolaru, protekcionistických opatření, změn v imigrační politice a plánu rozpočtových a finančních stimulů v době, kdy má americká ekonomika blízko k plné zaměstnanosti.

Všechny tyto prvky naznačují, že inflace je s velkou pravděpodobností zpátky, což potvrzuje optimismus nového předsedy Fedu Jeroma Powella i pravděpodobnost, že Fed bude nyní sazby zvyšovat rychleji.

V tomto novém prostředí, které je potenciálně charakterizováno vyšší inflací a v němž centrální banky normalizují svou měnovou politiku, rostoucí úrokové sazby sníží ocenění akcií na jejich dlouhodobý průměr. Silný vítr do zad pro ekonomiku by však měl být signálem návratu volatility na trh.

Makroekonomie & Trhy

Zveřejněné statistiky potvrdily synchronizované oživení. Globální růst je i nadále robustní, s určitým tlakem na růst inflace, zejména pak ve Spojených státech. Měnová politika centrálních bank zůstává hlavní obavou trhu. Dvěma nejvýznamnějšími událostmi měsíce byly růst dlouhodobých sazeb a nárůst volatility.

− Ve Spojených státech byla oznámena nová opatření na podporu obchodu. I když některé údaje nedosáhly očekávání, hospodářský růst je i nadále solidní a projevuje se v růstu mezd.

− Oživení v eurozóně je i nadále silné, ačkoliv některé nedávné ukazatele důvěry podnikatelských subjektů přestavovaly mírné zklamání. Ekonomiku podporuje mnoho faktorů (oživení v oblasti kapitálových výdajů, nižší politická rizika než v roce 2017, silnější růst v USA a v Asii). Základní inflace je stále tlumená. V této fázi posilování eura nebude stačit na to, aby toto oživení ohrozilo.

− Nerozhodné výsledky italských voleb nepředstavují pro Evropu bezprostřední systémové riziko.

− V Německu by dohoda o vládní koalici měla umožnit novým iniciativám posílit instituce eurozóny.

− Čínská ekonomika počátkem roku možná poněkud zpomalila, ale s vyvozováním kategorických závěrů jsme opatrní vzhledem k tomu, že údaje zkreslují oslavy čínského Nového roku.

− Japonská expanze vstoupila do svého pátého roku. Tempo růstu se oproti prudkému vývoji v roce 2017 zpomalí, ale obchodní investice budou ekonomiku i nadále podněcovat k tomu, aby se vypořádala s chronickým nedostatkem pracovních sil a s olympijskými hrami, které se budou v Tokiu konat v roce 2020. Investice, jejichž cílem je navýšení kapacity, se zpomalí v důsledku zhodnocování jenu a následného oslabení exportu.

Akciové trhy

Po silném nástupu na začátku roku prodělaly akcie počátkem února korekci, která se v průběhu měsíce zmírnila. Po lednovém růstu MSCI World AC ve výši 4,1 % globální akciový index v únoru oslabil o 2,1 % poté, co mezi 31. lednem a 8. únorem poklesl o celých 7,0 %. Korekce byla vyvolána zveřejněním mzdových a inflačních statistik v USA, které předčily očekávání. Důsledkem bylo, že se ukázalo, že očekávání trhu, pokud jde o zpřísnění politiky Fedu, byla příliš nízká. Tento přímý důsledek byl dále posílen nuceným uvolněním krátkých prodejů volatility. Korekce započala na Wall Streetu a rozšířila se i na ostatní trhy. Počátkem měsíce proto trhy mimo USA utrpěly ztráty v rozmezí 6 až 9 %, a to jak v Miláně, Londýně, v Paříži, v Tokiu, v Madridu a ve Frankfurtu, tak na rozvíjejících se trzích (ve vzestupném pořadí). Naopak odhlédneme-li od akcií, tlak na prodej se omezoval zejména na HY dluhopisy, avšak lépe hodnocené segmenty a státní dluhopisy, včetně dluhopisů periferních zemí, byly tohoto tlaku ušetřeny. Vzhledem k tomu, že ostatní třídy aktiv nebyly postiženy a že základní vyhlídky byly i nadále silné, pokles na akciových trzích v průběhu měsíce postupně odezněl, zejména u technologických akcií a na Wall Streetu, když Nasdaq v únoru končil s +0,1 %, S&P s -1,6 % a Dow Jones s -1,7 %. Pokud jde o ostatní části světa, Paříž (s -2,55 % v únoru) a rozvíjející se trhy ( -2,7 %) se držely lépe než ostatní evropské trhy (FTSE -3,2 %, EuroStoxx 50 4,0 %) nebo Tokio (-4,1 %). Od začátku roku vykazuje MSCI World AC mírný nárůst, a to o 1,9 %, ale právě Nasdaq (+7,5 %) a rozvíjející se trhy (+5,4 %) se ve srovnání s ostatními americkými trhy (S&P a Dow Jones +4.0 %), EuroStoxx 50 (-1,2 %) i Tokiem (-2,7 %) skutečně vyznamenaly.

Dluhopisové trhy

Dlouhodobé sazby v USA počátkem února nadále rostly, a to v důsledku přijetí daňové reformy, která podpořila hypotézu delších hospodářských a měnových cyklů ve Spojených státech. Následně se americké dlouhodobé sazby ustálily, a to zejména v důsledku obav týkajících se trhů s rizikovými aktivy. Výnos u desetiletého amerického vládního dluhopisu vzrostl ze zhruba 2,70 % na 2,85 %. Německé a francouzské desetileté sazby zaznamenaly mírný pokles, a to z 0,65 % na 0,60 %, respektive z 0,85 % na 0,80 %. Prémie za úvěrové riziko v Itálii a ve Španělsku mírně vzrostly, a to po několika týdnech prudkého poklesu. Desetileté sazby v Itálii a ve Španělsku uzavřely únor na 2,05 %, respektive na 1,45 %.

Devizové trhy

Euro vůči dolaru v únoru oslabilo: euro proti dolaru oslabilo o 2,1 %. Naopak dolar poklesl vůči jenu o 2,2 %. Za zmínku stojí, že v únorovém volatilním prostředí tradiční bezpečný přístav v podobě švýcarského franku vzrostl vůči euru o 0,5 %.

Únor nebyl pro trhy dobrým měsícem

Západoevropské akcie (index Eurostoxx 50) oslabily za měsíc o -4,7 %, v průběhu měsíce přitom ztrácely na hodnotě téměř -8,4 %. 10leté úrokové sazby v USA se zvýšily až ke 3 %, aby následně poklesly a uzavřely na 2,8 %. Obavy z rychlejšího růstu inflace způsobily, že trhy přehodnotily svá očekávání ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb a počítají s rychlejším růstem sazeb.

Úroveň volatility akciových trhů (index VIX) se po prudkém vzestupu na začátku února, vrátila ve druhé polovině února na nižší úroveň. Investoři by si měli uvědomit, že se nacházíme v pozdní fázi ekonomického cyklu a že centrální banky budou dále rušit svá podpůrná opatření , která přijaly téměř před deseti lety, a zpřísňovat svou měnovou politiku.

Naše analýza

Třída aktiv

Únorová korekce na finančních trzích odpovídá režimu končícího cyklu. V tomto prostředí zůstáváme opatrní, pokud jde o expozici vůči rizikovým aktivům, ale stále dáváme přednost akciím před dluhopisy. V některých oblastech, jako je eurozóna a Japonsko, jsme nadále pozitivní. V kontextu potenciálně volatilních úrokových sazeb stále dáváme přednost dluhopisům navázaným na inflaci a dluhopisům z rozvíjejících se trhů vzhledem k jejich stále atraktivnímu ocenění.

Akcie

K akciím se nadále stavíme konstruktivně, zejména v eurozóně a Japonsku, a ve vztahu ke Spojeným státům jsme nadále neutrální. Neutrální jsme i k akciím rozvíjejících se trhů, a to preventivně jako opatření s ohledem na pozici těchto trhů a volatilitu, která bude důsledkem omezení nekonvenčních opatření centrálních bank v kombinaci s nárůstem úrokových sazeb.

Dluhopisy

Trh s dluhopisy budou pohánět pohyby úrokových sazeb centrálních bank a inflačních indexů, zejména ve Spojených státech. V tomto kontextu zůstáváme opatrní, pokud jde o duraci, a dáváme přednost dluhopisům s variabilní sazbou a dluhopisům vázaným na inflaci.

Měny vůči euru

Americký dolar je vůči euru relativně stabilní, na hodnotě 1,25. Považujeme za vhodné jej držet, zejména vzhledem k tomu, že geopolitická rizika nejsou ještě zažehnána. Obecně očekáváme, že měny budou v nadcházejících měsících obzvlášť volatilní.

Kreditní spready

Za atraktivní nadále považujeme finanční podřízený dluh. Pozitivně se díváme i na dluhopisy rozvíjejících se trhů. Se zvláštní obezřetností se stavíme k rychlému tempu, jímž rostou úrokové sazby a jímž posiluje americký dolar. Firemní dluhopisy investičního stupně nenabízejí valnou motivaci, pokud jde o riziko / návratnost, takže je nadále hodnotíme neutrálně.

Investiční styly

Preferujeme hodnotu, kvalitu a cyklické hodnoty. Vzhledem k přetrvávajícímu silnému růstu světové ekonomiky se přikláníme k cyklickým oborům / odvětvím.

Diverzifikace

I nadále se pozitivně stavíme ke strategii diverzifikace portfolia, obzvláště vhodné mohou být v případě značného napětí na trhu zdají volatilita a zlato.

 

Autor: Amundi Asset Management

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice