Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Konec II. pilíře důchodového sytému. Přichází čas výplat...


16.09.2016

K 31.12.2015 skočila důchodová reforma, která do českého důchodového systému zavedla institut důchodového spoření, které kombinovalo příspěvek účastníka  ( 2 % z hrubé mzdy ) a vyvedení části prostředků ze státního I. pilíře sociálního pojištění ( 3 % z obyvklých 28 % sazby sociálního pojištění ).

Od samého počátku zatracovaný systém, málo podporovaný i málo prodávaný ze strany penzijních společností. I přesto se našlo několi desítek tisíc lidí, kteří v dané věci našli pozitiva, která evidentně byla - minimálně v tom, že díky vstupu do II. pilíře člověk odváděl státu o 3 % méně do povinného sociálního pojištění a tím se mu tedy každý měsíc/rok jeho investovaných 2 % z hrubé mzdy “zhodnotilo” minimálně o další 3 % body, které by býval nikdy už neviděl, protože by je odvedl státu.

Jako hlavní nevýhoda systému byla předhazována vázanost prostředků až do penze, což ale v mých očích u produktu určeného na penzi není nevýhodou, ba naopak.

Každopádně II. pilíř skončil a desetitisíce lidí řešilo a řeší co s uspořenými prostředky dále - základní varianty nabízeli penzijní společnosti tři. První byl převod naspořených prostředků na klientovo doplňkové penzijní spoření. Druhá varianta byla často i nabídka založení jiného produktu od dané finanční skupiny - po většinou nějaké investice do podílového fondu a třetí možností bylo vyplacení prostředků klietovi v hotovosti.

Co tedy s naspořenými prostředky, které se nejčastěji pohybují v řádech desetitisíců u jednotlivých klientů, udělat ? Spotřebovat jako mimořádnou odměnu nyní před koncem roku 2016, kdy se prostředky budou z penzijních společností vyplácet, například na nákup vánočních dárků ? Nebo rozumně investovat ? 

Pokud tedy patříte mezi tu čast české poluplace, která do II. pilíře vstoupila a zároveň si nechala naspořené prostředky vyplatit, pak nyní stojíte před volbou co s těmito prostředky dál. 

Spíše tedy než utratit na nákup dárků, si ideálně se svým poradcem projděte témata, která Vás v příštích měsících a letech pravděpodobně čekají - např. pokud plánujete potomka, rekonstruovat, kupovat byt/dům, stavět dům, Vaše dítě bude v příštích letech nastupovat na VŠ, blíží se Vám penze, nebo jiná životní událost a následně se společně s ním porozhlédněte po finančním trhu, kde jsou jaké možnosti s Vašimi penězi pracovat a případně jestli k této hromádce postupně i pravidelně nepřidávat, aby požadovaná suma opravdu vyřešila například některý z výše uvedených cílů.

Využijte toho, že pokud chcete střednědobě nebo dlouhodobě pravidelně investovat, pak  nějaká jednorázová invetsice na začátku, podpoří Vaše finanční cíle v budoucnu více než zajímavě. Doporučuji si nechat od svého poradce napočítat různé varianty a kombinace. Možnosti jsou na dnešním finančním trhu nepřeberné.

 

  Autor: Ing. Jiří Hák

 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!