Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Trhy odrážely jiné faktory než dobré firemní fundamenty


17.03.2018

Na dluhopisové trhy působí kombinace růstu rizikové averze a obav ze zpřísňování měnové politiky. Chystá se historické politické jednání mezi USA a Severní Koreou. Hrozba uvalení dovozních cel ze strany USA znepokojila investory.

Příležitosti pro další týdny:

  • Data potvrzují pokračování cca 3% hospodářský růst USA. Nálada spotřebitelů i firem je na mnohaletých maximech a rezidenční investice nabírají na síle, čemuž nasvědčuje pokračující růst zaměstnanosti v sektoru a vysoké počty stavebních povolení a zahájených staveb. Tvorba pracovních míst poskočila v únoru na 313 tisíc, jde tak o jasný signál pro FED, aby pokračoval v cyklu zvyšování úrokových sazeb.
  • Zřejmě již na jaře se na historickém politickém jednání setká vládce Severní Koreje Kim Čong-un s americkým prezidentem. Donald Trump totiž přijal písemné pozvání doručené do Washingtonu jihokorejskou delegací. Součástí vzkazu od Kim Čong-una je příslib zastavení zbrojení.

Hrozby pro další týdny:

  • Sentiment na trzích se začátkem února prudce změnil. Volatilita vzrostla a na výprodej na akciových trzích reagovaly korekcí i kreditní trhy. Prudký propad akciových a ostatních trhů ukončil dlouhé období extrémně nízké volatility a růstu rizikových aktiv.
  • Donald Trump vyhlásil uvalení cel na dovoz oceli (25 %) a hliníku (10 %). Hrozba uvalení dovozních cel ze strany USA znepokojila investory. Trhy nyní čekají na podmínky těchto ochranářských opatření, z toho bude vyplývat případná hrozba odvetných opatření ze strany postižených zemí.

Powell předstoupil před kongresmany

Kongresu a investorům se poprvé v pozici předsedy FEDu představil Jerome Powell. Ten v Kongresu zdůraznil pozitivní trendy v ekonomice a dodal, že neočekává významné dopady tržních turbulencí na ekonomiku. Celkově je ale vnímán jako zajištění kontinuity, neboť je členem Rady guvernérů FEDu od roku 2011. Klíčovým ukazatelem v USA bude trh práce, který je stále na vzestupné trajektorii. Dává tak FEDu jasný signál, aby pokračoval v cyklu zvyšování úrokových sazeb.

Navzdory silným výsledkům společností se v únoru investoři zaměřili spíše na ekonomický výhled, vyjádření FEDu a výkonnost amerických vládních dluhopisů. Obavy z rychlejšího růstu inflace přetrvávaly. Index S&P 500 (-3,9 %) skončil ve ztrátě. Nejslabšími sektory byly energie a spotřební zboží. Evropské trhy kopírovaly vývoj v USA, index Eurostoxx odepsal 4 % své hodnoty a všechny větší burzy uzavřely v červeném. Středoevropský region nebyl výjimkou: hlavní index CECEEUR spadl o 5,4 %, když oslabily všechny trhy v čele s Polskem (-7,4 %).

Kvůli očekávání růstu sazeb FEDu klesly ceny amerických vládních dluhopisů, výkon německých a českých dluhopisů byl naopak mírně pozitivní. Prolínal se totiž vliv rétoriky centrálních bank a růstu obav investorů z rizikových instrumentů. ČNB by měla na zasedání koncem března nechat repo sazbu beze změny na 0,75 %. Pozornost se bude upírat na komentáře ke koruně. Ta je nyní zřejmě slabší, než ČNB předpokládala. To může vést k úvahám o dalším letošním růstu úroků.

 

Autor: Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice