Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za únor 2018


11.03.2018

Míra nezaměstnanosti v únoru klesla z 3,9 % na úroveň 3,7 %, když finanční trhy očekávaly pokles na 3,8 %. Jedná se o nejnižší únorovou úroveň míry nezaměstnanosti od roku 1997. Meziročně se míra nezaměstnanosti snížila opět o 1,4 procentního bodu, obdobně jako v několika předchozích měsících. Zároveň se dále zvýšil počet volných pracovních míst, na nový rekord.

V případě letošního února nezaměstnanost klesla jak díky celkové situaci v ekonomice, tedy díky silnému hospodářskému růstu, tak díky sezónním faktorům. S blížícím se jarem se rozjíždějí práce v zemědělství či stavebnictví.

Z tuzemského trhu práce tak i nadále proudí zprávy ve smyslu klesající nezaměstnanosti a růstu počtu volných pracovních míst. Brzy se můžeme dočkat situace, kdy počet volných pracovních míst v české ekonomice bude vyšší než počet nezaměstnaných. Zde je třeba si uvědomit, že evidovaní uchazeči o zaměstnání nemusejí vždy vyhovovat poptávce ze strany zaměstnavatelů jak co se týče potřebné kvalifikace, tak například z pohledu regionálního.

Navíc pro tržní ekonomiku je přirozené, že je v ní určitý počet lidí bez práce, čili počet nezaměstnaných a počet volných pracovních míst nelze jen tak jednoduše porovnávat či navzájem od sebe odčítat. Z pohledu zaměstnavatelů tak i nadále platí, že v tuzemské ekonomice přetrvává nedostatek pracovní síly, respektive že se nerovnováha v podobě nedostatku potřebných zaměstnanců dále prohlubuje.

Tuzemský trh práce v tomto ohledu připomíná, že silný hospodářský růst vede v rámci české ekonomiky k nerovnováhám.

V případě trhu práce se tyto nerovnováhy projevují nejen v tlaku směrem k rychlejšímu růstu mezd, ale skrze nedostatek potřebné pracovní síly jde zároveň o brzdu, jež brání rychlejšímu růstu ekonomiky. Vzhledem k pokračujícímu růstu české ekonomiky bude nedostatek pracovníku a spolu s tím i tlak směrem k rychlejšímu růstu mezd přetrvávat i po celý letošní rok. Česká republika si v rámci EU drží pozici ekonomiky s nejnižší mírou nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost je nízká i v dalších ekonomikách středoevropského regionu, za zmínku stojí Maďarsko a Polsko – a i v těchto ekonomikách je patrný hlad zaměstnavatelů po pracovní síle.

Jestliže česká ekonomika se pyšní nejnižší mírou nezaměstnanosti v rámci, EU, tak Maďarsko vykazuje čtvrtou nejnižší míru nezaměstnanosti a Polsku v tomto ohledu náleží v rámci EU sedmá příčka.

Otázkou je, kam až může míra nezaměstnanosti v české ekonomice dále klesat: v tomto ohledu se prostor zužuje. Nicméně, česká ekonomika je obrazně řečeno rozjetá a trh práce reaguje na hospodářský růst s určitým zpožděním, což znamená, že míra nezaměstnanosti by měla ještě dále klesat.

Jestliže průměrná míra nezaměstnanosti za celý rok 2017 činila 4,2 %, což byla nejnižší úroveň od roku 2008, tak letošní celoroční průměr spadne výrazně pod 4 %. Ve výhledu pro rok 2018 momentálně pracuji s předpokladem průměrné míry nezaměstnanosti v oblasti 3,5 %, pokles ale může být i výraznější.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice