Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za leden 2018


04.03.2018

Ceny průmyslových výrobců v lednu zmínily svůj meziroční růst na 0,5 %, což je nejslabší úroveň růstu od konce roku 2016. Zpomalení meziročního cenového růstu z prosincových 0,7 % bylo taženo řadou položek, přičemž se zde projevuje jak vývoj cen komodit (potraviny, ropa), tak vliv silnější koruny.

Za zmínku stojí prohloubení meziročního propadu cen ve výrobě dopravních prostředků anebo počítačů a elektrických přístrojů. Nový rok bývá ve znamení přepisování ceníků a vzhledem k silné poptávce a růstu mzdových nákladů bylo otázkou, zda počátkem roku 2018 nepůjdou ceny průmyslových výrobců výrazněji nahoru. Tato obava se ale nenaplnila a meziroční růst cen průmyslových výrobců se s příchodem nového roku dále zpomalil.

Za zmínku stojí, že ČNB očekává pro letošní první čtvrtletí meziroční růst cen průmyslových výrobců v rozmezí 0,6 až 0,7 %, lednový výsledek tak hlásí o něco slabší růst těchto cen. Zároveň lze ale předpokládat, že ceny ropy začnou v dalších měsících působit ve směru rychlejšího růstu cen výrobců.

Letošní první čtvrtletí by v tomto ohledu mělo vykázat nejslabší růst cen výrobců, jenž bude v dalších měsících letošního roku následován zrychlením růstu těchto cen. Ve směru výraznějšího růstu cen průmyslových výrobců bude působit jak vývoj cen komodit (zejména ropy), tak růst mzdových nákladů, kombinovaný se silnou poptávkou, což výrobcům umožní promítnout vyšší náklady do cen svých výrobků.

Ceny zemědělských výrobců v lednu též zpomalily svůj růst, zde se vývoj zdá být hodně blízko předpokladům ČNB. Ceny potravin by měly působit ve směru zmírňování inflačních tlaků v zásadě po celý letošní rok a zmírnění růst cen zemědělských výrobců tak lze čekat i do dalších měsíců a čtvrtletí.

Celkově vnímám údaje o cenách výrobců jako jeden z argumentů, jenž dává bankovní radě ČNB možnost nespěchat s dalším zvýšením svých úroků. Nicméně, situace v domácí ekonomice volá po zpřísnění měnových podmínek.

S tím, jak koruna zřejmě nebude posilovat tak rychle, jak ve své prognóze předpokládá ČNB, dle mého názoru vyvstane potřeba pro další zvýšení úroků v letošním roce. Osobně tak pro letošní rok očekávám ještě jedno zvýšení sazeb ČNB, a to na srpnovém zasedání, kdy by repo sazba mohla být zvýšena o čtvrt procentního bodu, na úroveň 1,00 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice