Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Schillerová proti Rusnokovi


25.02.2018

Poté, co stát v posledních dvou letech přidal štědře všem svým zaměstnancům (a spoustě z nich víc než jednou), došlo nyní i na zaměstnance, který svou obživu získávají v soukromém sektoru, a na živnostníky. MFČR totiž minulý pátek představilo detaily změn odvodového a daňového zatížení pro příští rok. Ačkoliv se dle navržených změn nejedná o žádné daňově-odvodové zemětřesení a zaměstnanci soukromého sektoru a živnostníci si o takovém patnáctiprocentním růstu platů, jako dostali loni učitelé, mohou nechat jen zdát, dobrou zprávou je, že si většina přece jenom polepší. Pokud tedy současně nemají příjmy z pronájmu či kapitálu.

To už však nelze říct o státním rozpočtu, do jehož příjmové stránky udělají tyto plány 15miliardovou díru (u veřejných rozpočtů dokonce 22 miliard) - a zmínka o tom, které výdaje se kvůli výpadku příjmů sníží, není nikde k dohledání. Jakkoliv se může zdát být vždy pozitivní nechat zaměstnancům v kapse více peněz, vzpomeňme, že podporovat nyní fiskální politikou spotřebu domácností jde přesně proti měnové politice ČNB, což její kroky činí lehce zbytečnými, a vláda nedokáže zajistit vyrovnaný rozpočet ani při skoro pětiprocentním růstu ekonomiky. Co bude, když přijde recese či citelné zpomalení růstu? Bát se prý sice nemusíme – ministryně financí přece již před Vánocemi řekla, že „nemá ráda kdyby“ – osobně bych však více vpřed hledící přístup neodmítal…

Zvláštně ve vyjádření MF ČR působí i to, že „ruší superhrubou mzdu a solidární přirážku“ jelikož „tyto nesystémové instituty činí daňový systém v České republice nepřehledným a zastírají skutečnou míru zdanění.“ Vzhledem k tomu, že §4 Zákona o daních z příjmů na více než 3200 slovech vyjmenovává nejrůznější osvobození od daně,  odstavcem označeným písmeny „zl)!“ konče a zahrnujíc například i příjmy z účtenkové loterie dle zákona o EET,  šlo by jistě najít několik výrazně lepších kandidátů činících systém „nepřehledným“. Navíc solidární přirážku pro příjmy nad 1,5 mil korun ročně pouze nahradí vyšší sazba daně se skoro stejným efektivním dopadem.

 

Autor: Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice