Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Platební bilance v ČR za prosinec 2017


15.02.2018

Běžný účet vykázal v prosinci mírný schodek, 2,9 miliardy korun, ten byl ale mírnější, než co očekával finanční trh a meziročně se saldo zlepšilo bezmála o 10 miliard korun. K meziročnímu zlepšení prosincového salda napomohl vyšší přebytek obchodu se zbožím a službami, ale také příliv prostředků z rozpočtu Evropské unie.

Za celý rok 2017 vykázal běžný účet platební bilance přebytek 63,4 miliardy korun, což je zlepšení v porovnání s přebytkem 52,6 miliardy dosaženém v roce 2016. Pokud přebytek běžného účtu vyjádříme v poměru k HDP, tak v roce 2017 přebytek činil zhruba 1,25 % HDP, zatímco v roce 2016 to bylo 1,1 %.

Hlavním tahounem nárůstu přebytku běžného účtu byl obchod se službami, ale také nižší odliv dividend a ostatních příjmů do zahraničí. Pro letošní rok očekávám mírný pokles přebytku běžného účtu platební bilance České republiky, zhruba na úroveň 0,8 % HDP. Pokles přebytku bude dán především vyššími dovozy do české ekonomiky v souvislosti se sílící domácí poptávkou.

Vývoj platební bilance zůstává bezproblémový a potvrzuje, že česká ekonomika v tomto směru nečelí žádné vnější nerovnováze.

Bezproblémový je v tomto ohledu vývoj i v dalších ekonomikách středoevropského regionu, ať již jde o Maďarsko, jež vykazuje poměrně výrazný přebytek běžného účtu, anebo Polsko, jež na běžném účtu platební bilance operuje s nepatrným schodkem.

Zmíněný vývoj platební bilance je dobrou zprávou také pro příslušné středoevropské měny, jež mohou lépe ustát případné výkyvy na globálních finančních trzích, tak jak jsme je mohli pozorovat například v uplynulých dvou týdnech.

Z pohledu samotné koruny je pak vývoj platební bilance jedním z faktorů, jež hovoří pro její další posilování vůči euru  jak v letošním roce, tak ve výhledu na rok 2019.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice