Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu v lednu 2018


01.02.2018

Průzkum PMI za letošní leden hlásí, že aktivita v českém zpracovatelském průmyslu pokračuje ve velmi silném růstu. Celkový PMI indikátor zůstal meziměsíčně beze změny na úrovni 59,8, což je nejvyšší úroveň od ledna 2011. Tuzemský zpracovatelský průmysl tak do nového roku vstoupil velmi razantně, což se dle průzkumu PMI zrcadlí v silném růstu výroby i nových objednávek.

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu je velmi silná a dále roste, toto konstatování platí napříč Evropou, tedy jak o středoevropském regionu včetně české ekonomiky, tak o eurozóně. Tuzemský zpracovatelský průmysl v tomto kontextu profituje jak z růstu domácí poptávky v české ekonomice, tak z příznivého vývoje na našich hlavních exportních trzích. Otázkou je, zda se silné tempo růstu, jímž tuzemský zpracovatelský průmysl vstoupil do roku 2018, udrží po celý rok. Zde se domnívám, že dynamika růstu postupně zpomalí, což bude dáno mimo jiné i posilováním eura a jeho dopadem na průmyslovou aktivitu v eurozóně, z domácích faktorů pak bude coby čím dál větší brzda působit nedostatek potřebné pracovní síly. I tak ale bude letošní rok ve znamení dalšího růstu výkonu tuzemského průmyslu a zpracovatelský průmysl by si měl udržet roli klíčového tahouna růstu české ekonomiky jako celku.

Se silným růstem české ekonomiky je spojeno rostoucí využití produkčních kapacit a s tím spojené cenové tlaky. Růst inflačních tlaků v případě zpracovatelského průmyslu ostatně signalizuje i lednový průzkum PMI. 

Zprávy ze zpracovatelského průmyslu tak zároveň zapadají do mozaiky argumentů pro další zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice, včetně postupného zvyšování úroků ČNB s cílem zchladit cenové tlaky a dostat je pod kontrolu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice