Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Akcie měly úspěšný rok. Díky silné ekonomice, výsledkům firem i reformám v USA


22.01.2018

Většina akciových trhů v prosinci rostla, podpořena byla schválením Trumpovy daňové reformy. Nejúspěšnějšími sektory byly v USA i Evropě technologie a základní materiály, zatímco telekomunikace klesly v obou regionech.

Příležitosti pro další týdny:

  • Americká ekonomika by měla pokračovat v solidním růstu v podobném tempu jako v roce 2017. Možné je i jeho mírné zrychlení díky daňové reformě a případným infrastrukturním investicím.
  • Fundamentální situace EU je příznivá. Ekonomika vykazuje známky robustního růstu – sentiment v průmyslu i u spotřebitelů je na mnohaletých maximech, sektor nemovitostí hlásí oživení aktivity, spotřebitelská poptávka pokračuje v růstu a vnější prostředí zůstává příznivé. Ekonomika EU vykazuje nejvyšší růst za poslední dekádu a pozitivní signály přichází i z klíčových rozvíjejících se ekonomik, které nyní těží z kombinace rostoucích cen komodit, uvolňování domácí měnové politiky, ústupu finančního stresu a nízké srovnávací základny.
  • Náš region dle dostupných dat zažíval silný hospodářský růst i v závěru roku 2017. Růst domácí poptávky je doplněn příznivým vnějším vývojem, zejména v eurozóně, což se pozitivně projevuje na exportech. Ve výhledu na letošní rok se očekává zpomalení růstu HDP jak v případě ČR, tak pro Maďarsko a Polsko. Všechny tři ekonomiky ale budou operovat nad svým potenciálem, což bude generovat inflační tlaky.

Hrozby pro další týdny:

  • Geopolitické napětí způsobené zbrojním programem v Severní Koreji dále přetrvává. Tamní režim úspěšně otestoval nově vyvinutou mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Ta má dostatečný akční rádius, aby zasáhla kterékoli místo na americké pevnině i velkou část Evropy. Na popud Japonska, Jižní Koreje a USA kvůli severokorejskému raketovému testu zasedla Rada bezpečnosti OSN, která v reakci na to výrazně zpřísnila již zavedené sankce.
  • Neustávající růst cen akcií vede k rostoucím obavám z jejich nadhodnocenosti. Roste tak riziko, že trhy budou náchylné k vyšší volatilitě, přičemž výprodeje mohou být spuštěny i relativně menšími politickými nebo ekonomickými turbulencemi. Mezi události, na které jsou investoři citliví, patří výrazná geopolitická nestabilita (Severní Korea, Blízký Východ…), přílišné zpomalení ekonomického růstu Číny či neočekávaný růst sazeb.

Ropa i v prosinci pokračovala v růstovém trendu. Koncem roku přesáhla 60 USD/barel, navíc poklesly světové zásoby surové ropy. Pomohlo tomu především prodloužení dohody OPEC týkající se snížení produkce. Předpokládá se, že OPEC zhodnotí svou politiku v polovině roku. Kombinace růstu těžby v USA a možného zmírnění omezení těžby by mohla zastavit růstový trend, nastartovaný ve druhé polovině roku 2017.

Ceny dluhopisů smíšené

Klíčovou událostí v prosinci bylo schválení daňové reformy v USA. Indexy S&P 500 (+1 %) a Eurostoxx 600 (+0,6 %) uzavřely měsíc se ziskem. Region CEE byl ovlivněn globálním sentimentem. Jeho listopadové ztráty byly navíc v prosinci korigovány: Česká republika, Maďarsko i Polsko skončily s nárůstem kolem 2 %. Loňský rok byl obecně úspěšný pro akcie - globální index si připsal 20 % oproti 5 % v roce 2016. Americké akcie loni překonaly Evropu růstem o 19,4 % oproti 7,7 %. Nejúspěšnějšími sektory byly v USA i Evropě technologie a základní materiály, zatímco telekomunikace klesly v obou regionech. Otázkou zůstává, jak dlouho ještě růstová fáze trhů potrvá.

Ceny vládních dluhopisů byly v prosinci smíšené: v případě USA bez pohybu, zatímco ceny německých bundů mírně klesly. Americký FED zvýšil své úroky, střednědobý výhled růstu sazeb byl ale mírně snížen. ECB potvrdila svůj opatrný přístup, co se opouštění uvolněné měnové politiky týče. Ceny korunových dluhopisů mírně vzrostly. ČNB ponechala úroky beze změny, nicméně je zřejmé, že příští zvýšení přijde hned na prvním zasedání bankovní rady v letošním roce, jež je stanoveno na 1. únor. Nejnovější průzkumy sentimentu pak naznačují velmi dobrou situaci, co se růstu ekonomické aktivity týče, napříč středoevropským regionem.

 

Autor: Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice