Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za listopad 2017


24.12.2017

Ceny průmyslových výrobců v listopadu dále zmírnily svůj meziroční růst a tento trend může pokračovat i v dalších měsících. Za celé závěrečné čtvrtletí letošního roku mají ceny výrobců našlápnuto k tomu, aby rostly pomaleji, než co ve své listopadové prognóze předpokládala ČNB.

V případě průmyslu je patrné, že posilující koruna, odeznívání inflačního vlivu cen komodit a tlak na efektivitu pomáhají držet výrobní ceny na uzdě, ačkoliv tuzemský průmysl běží na plné obrátky a nedostatek pracovníků vede k rychlému růstu mezd.

Výrobní ceny v zemědělství naopak hlásí zrychlení meziročního růstu a v tomto případě může být cenový růst za celé závěrečné čtvrtletí 2017 výraznější, než co čekala centrální banka. Nicméně, předpokládám, že v průběhu roku 2018 bude převažovat trend ke zpomalení meziročního růstu cen zemědělských výrobců.

Celkově vnímám listopadové údaje o cenách výrobců jako jeden z argumentů, jenž dává bankovní radě možnost ponechat úrokové sazby na nadcházejícím zasedání beze změny.

Hlasování bankovní rady bude tento čtvrtek zřejmě velmi těsné, nicméně i nadále přisuzuji vyšší pravděpodobnost scénáři stability úrokových sazeb a jejich zvýšení až na prvním zasedání bankovní rady ČNB v novém roce, tedy na počátku února 2018.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice