Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za říjen 2017


09.12.2017

Průmyslová výroba za letošní říjen naplnila očekávání: kombinace příznivého trendu, daného silnou domácí i vnější poptávkou, a pozitivních kalendářních faktorů, vytáhla meziroční růst výroby nad 10 %. Hlavní tahouny růstu průmyslové výroby lze takřka tradičně najít mezi výrobci motorových vozidel, elektrických zařízení a strojů a zařízení obecně. Velmi důležitou zprávou je pokračující silný růst zakázek v průmyslu: domácích i zahraničních.

Za celý letošní rok by měl růst průmyslové výroby překonat pětiprocentní hranici: můj odhad růstu za rok 2017 činí 5,2 %, když v roce 2016 vykázala průmyslová výroba růst 3,5 %. Vývoj objednávek a sentimentu v tuzemském průmyslu a stejně tak třeba růst průmyslových objednávek v sousedním Německu naznačují, že český průmysl může svižně vykročit i do roku 2018.

Aktivita v tuzemském průmyslu silně roste a vývoj průmyslových zakázek naznačuje, že tento pozitivní trend bude pokračovat i v dalších měsících. Poptávka pro tuzemské průmyslové výrobce není problém: respektive, poptávka se utěšeně zvyšuje, což je reflexe silného hospodářského růstu doma i v zahraničí. Spolu s tím roste také zaměstnanost a zejména pak mzdy v tuzemském průmyslu. V tomto ohledu platí konstatování, že hlavním rizikem při výhledu do roku 2018 není ani tak vývoj poptávky, neboť v tomto ohledu se situace jeví příznivě. Rizikem je situace na trhu práce a nedostatek pracovníků s vhodnou kvalifikací: právě tento faktor se může v roce 2018 výrazněji projevovat coby brzda výraznější expanze tuzemského průmyslu. Nicméně, s růstem průmyslové výroby počítám i ve výhledu na rok 2018, můj konkrétní odhad činí 4,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice