Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průměrná mzda v ekonomice za 3Q 2017


06.12.2017

Mzdy v české ekonomice rostly svižným tempem i v letošním třetím čtvrtletí, nicméně růst byl slabší, než co čekal finanční trh i ČNB. Průměrná nominální mzda se ve třetím čtvrtletí zvýšila meziročně o 6,8 %, reálná mzda (tj. nominální mzda upravená o inflaci) vzrostla o 4,2 %.

ČNB přitom očekávala růst reálné mzdy na úrovni 5,0 %, očekávání finančního trhu se pohybovalo dokonce mírně nad pětiprocentní úrovní.

Při ohledu na vývoj v jednotlivých odvětvích dominuje mzdový růst v ubytování, stravování a pohostinství (nominální mzda zde vzrostla meziročně o 10,3 %), kde se reflektuje nejen nedostatek pracovní síly, ale také zvýšení minimální mzdy od počátku roku 2017 a též zavedení EET. Za zmínku stojí také zdravotní a sociální péče s růstem o 9,7 %, kde se projevuje zvyšování platů ve veřejném sektoru.

Mzdový růst byl v letních měsících slabší, než v letošním druhé čtvrtletí, kdy nominální mzda vzrostla meziročně o 7,6 % a reálná mzda o 5,3 %. Je zřejmé, že silný růst mezd, vykázaný v letošním druhém čtvrtletí, byl posílen výplatou prémií v některých významných odvětvích: tento jednorázový faktor se v letních měsících neopakoval a tempo růstu mezd tak ve třetím čtvrtletí zpomalilo.

Vzhledem k situaci v české ekonomice, jež ústí do nedostatku vhodných zaměstnanců a obecně do napjaté situace na trhu práce, lze čekat silný mzdový růst i v dalších čtvrtletích, přičemž významnou roli sehraje také zvyšování platů ve veřejném sektoru a zvýšení minimální mzdy od počátku roku 2018. Lze tak čekat, že meziroční růst průměrné nominální mzdy se v dalších čtvrtletích zrychlí a mzdový vývoj zůstane klíčovým argumentem pro další růst úrokových sazeb ČNB. Samotný údaj o růstu mezd za letošní třetí čtvrtletí ale centrální banku nenutí se zvyšováním sazeb spěchat: respektive, mzdový vývoj bankovní radě umožňuje nechat sazby na prosincovém zasedání beze změny a ČNB tak s dalším zpřísněním měnové politiky může vyčkat na první zasedání bankovní rady v roce 2018, jež se odehraje počátkem února.

Samozřejmě také platí, že vývoj na trhu práce včetně růstu mezd bude faktorem, jenž požene spotřebu domácností k dalšímu růstu -  a spotřeba domácností by tak měla zůstat klíčovým tahounem růstu české ekonomiky i v roce 2018. Za celý letošní rok očekávám růst průměrné nominální mzdy zhruba na úrovni 6,8 % a výrazně nad šesti procenty by měl celoroční mzdový růst zůstat i v roce 2018: atakována může být dokonce i úroveň 7 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice