Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za říjen 2017


06.12.2017

Meziroční růst maloobchodních tržeb pokračuje: to není žádné překvapení, neboť karty v české ekonomice jsou rozdány ve směru růstu spotřeby domácností.

Situace na trhu práce znamená z pohledu spotřebitelů nejen růst mezd a platů, ale také vyšší jistotu, že si udrží své pracovní příjmy. To ústí jak do lepší nálady spotřebitelů, tak do jejich chuti a schopnosti skutečně více utrácet.

I nadále platí, že maloobchodní tržby jsou taženy především prodejem nepotravinářského zboží. Za samotný říjen stojí za zmínku zrychlení růstu prodejů počítačů a komunikačních zařízení, což může souviset nejen s vyšší chutí spotřebitelů utrácet, ale již také s blížícími se vánočními svátky.

Z tohoto pohledu je tak spíše jen otázkou, jak silný bude růst maloobchodních tržeb v tom kterém měsíci: v případě října růst poněkud zaostal za tržním očekáváním, nicméně trend pokračujícího růstu spotřeby je zřejmý.

Letošní říjen měl výhodu v podobě kalendářního efektu: měl o dva pracovní dny více, než stejný měsíc loňského roku. Tento efekt se do maloobchodních prodejů promítl samozřejmě pozitivně, přesto však o něco méně, než co ve svých očekáváním předpokládal finanční trh. Jak ale bylo řečeno: trend směrem k silnému růstu spotřebních výdajů se nijak nemění a výhledu zůstává pozitivní i do roku 2018, kdy růst mezd a platů podpoří domácnosti k dalšímu zvyšováním spotřeby.

Silný růst mezd a na něj navazující růst spotřeby domácností představují zároveň faktory, jež přispívají ke vzlínání inflačních tlaků v české ekonomice a z pohledu ČNB jde o klíčový argument pro zpřísňování měnových podmínek.

Růst mezd a související růst spotřeby domácností bude v tomto ohledu ovlivňovat kroky ČNB i v roce 2018, neboť centrální banka vnímá potřebu dále zpřísnit měnové podmínky v české ekonomice, ať již skrze růst úrokových sazeb ČNB anebo skrze další posílení kurzu koruny.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice