Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za listopad 2017


26.11.2017

Celková důvěra v tuzemskou ekonomiku se dle průzkumu ČSÚ v listopadu mírně snížila, z historického pohledu ale zůstává vysoko. Pokles důvěry hlásí podnikatelé, konkrétně pak průmysl, který pro příští měsíce očekává slabší tempo růstu výroby a velmi mírný pokles zaměstnanosti.

Snížení důvěry v tuzemském průmyslu ale nevnímám jako nějakou alarmující zprávu. Zprávy z eurozóny z uplynulých dní hlásí, že průzkumy mapující tamní hospodářskou aktivitu a spotřebitelskou důvěru jsou na mnohaletých maximech. Z pohledu české ekonomiky se tak vnější prostředí vyvíjí velmi příznivě, z čehož by měl v exportně orientovaný průmysl profitovat.

Bariéru pro tuzemský průmysl lze vnímat spíše na trhu práce, neboť firmy se potýkají s problémem nalézt vhodnou pracovní sílu v dostatečném množství.

Právě situace na tuzemském trhu práce může dělat průmyslových výrobcům a stejně tak podnikatelům v dalších odvětvích české ekonomiky vrásky i nadále, tedy i ve výhledu na rok 2018.

Na historické maximum se naopak vyšplhala spotřebitelská důvěra. Jestliže podnikatelům dělá situace na trhu práce vrásky, tak pro spotřebitele je to naopak důvod pro dobrou náladu.

Hlad zaměstnavatelů po pracovní síle pro spotřebitele znamená, že se pro ně zvyšuje jistota udržení si práce, případně nalezení nového pracovního místa, a to vše je doprovázeno rychlejším růstem mezd.

Toto rozložení karet se v dohledné době nebude měnit: dobrá nálada spotřebitelů by se měla příznivě projevit v předvánočních nákupech a optimismus by si spotřebitelé měli udržet i do roku 2018.

Nálada v tuzemské ekonomice zůstává velmi vysoko, i přes listopadové zakolísání v průmyslu, důvěra spotřebitelů je dokonce na svém maximu. Průzkum potvrzuje, že tuzemská ekonomika roste i v závěrečném čtvrtletí letošního roku, čemuž napomáhá jak silná domácí poptávka, tak příznivá situace na hlavních exportních trzích. Vyznění listopadového průzkumu spotřebitelské a podnikatelské důvěry tak zapadá do velmi příznivého obrázku, jenž česká ekonomika letos nabízí.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice